Frikandon met hardgekookt ei

Foto Cathy Van de Moortele

Paasmaandag, we kunnen er niet om heen. Ze slaan ons om de oren met chocolade paaseieren, maar ik breng jullie vandaag een hartig recept, met hardgekookt ei. Dit gehaktbroodje (frikandon) laat binnenin hardgekookt ei zien. Niet enkel lekker warm, maar ook koud als broodbeleg of voor een picknick nu de zon zich weer laat zien.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
  • zout
  • 500 gr gemengd gehakt
  • peper van de molen
  • 1 ei
  • 35 gr paneermeel
  • 1 koffielepel mosterd
  • verse peterselie, gesnipperd
  • Aleppo peper of chilivlokjes, als je graag wat pit wilt
  • 3 hardgekookte eieren, gepeld
  • 6 vierkantjes bladerdeeg, ontdooid
  • bloem
  • 1 ei, losgeklopt

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een klein pannetje.
  • Fruit de uisnippertjes tot ze glazig zijn. Kruid met zout.
  • Verwarm de oven voor op 180°C en zet een cakevorm klaar.
  • Kruid het gehakt met peper en zout.
  • Voeg een losgeklopt ei toe, samen met het paneermeel en de mosterd.
  • Voeg de afgekoelde uitjes toe.
  • Strooi de peterselie en de Aleppo peper over het gehakt en meng nogmaals.
  • Leg de bladerdeegvierkantjes in twee rijen van telkens 3 stuks.
  • Bestuif lichtjes met wat bloem en gebruik de deegrol om de 6 vlakken met elkaar te verbinden en wat dunner te maken.
  • Vorm een platte rechthoek van het gehakt en leg de drie eieren in een rijtje naast elkaar in het midden van het gehakt.
  • Vouw de bovenkant en de onderkant van het gehakt naar elkaar toe, zodat je de eieren niet meer ziet.
  • Maak een rol van het gehakt, die net iets kleiner is dan je cakevorm.
  • Leg de gehaktrol op het bladerdeeg en pak het in. Snij overtollig deeg weg. Nijp de naden goed dicht. 
  • Leg de gehaktrol in de cakevorm en bestrijk het met ei. 
  • Heb je nog wat bladerdeeg over? Steek er dan vormpjes uit en leg ze bovenop de gehaktrol. Bestrijk ook de vormpjes met losgeklopt ei.
  • Bak de frikandon 1u of tot hij mooi gekleurd is.

TIP:

Ik bak de uitjes graag op voorhand aan, zodat ze zacht en niet meer rauw zijn.
Je kan deze frikandon ook gewoon op de bakplaat bakken ipv in een vorm.


Reacties