Gefrituurde kabeljauw op een ferme pistolet


Het oorspronkelijk plan was om de Britse fish & chips te maken, je kent het wel: een flink stuk kabeljauw in beignetbeslag, krokant gefrituurd en bloedheet. Ze worden geserveerd met dikke frieten en besprenkeld met citroensap of azijn voor ze verorberd worden. De frituurolie was net aan vervanging toe, het ideale moment om vis te frituren voor de olie naar het recyclagepark kan. Ik bracht Italiaanse bollen mee, ferme pistolets, ideaal om zo'n groot stuk gefrituurde vis vast te houden. Het bier en het spuitwater zorgen voor een luchtig en knapperig beslag. Zorg dat je er tijdig aan begint, want het beslag moet toch een uurtje rusten in de koelkast voor het beste resultaat.

Wat hebben we nodig:

  • 55 gr bloem
  • 55 gr maïzena
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 70 ml bier, ijskoud
  • 70 ml spuitwater, ijskoud
  • 4 vierkante stukken kabeljauw
  • peper van de molen
  • zout
  • bloem

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de bloem met de maïzena, het bakpoeder en het zout in een kom. Gebruik hiervoor een garde.
  • Giet het bier en het spuitwater bij de droge producten en meng goed met de garde.
  • Dek af en zet het beslag toch zeker een uurtje in de koelkast. 
  • Verwarm de frituurpan op 175°C.
  • Dep de kabeljauw zo droog mogelijk met keukenpapier.
  • Kruid de vis aan beide zijden met peper en zout.
  • Wentel de vis door bloem en schud overtollige bloem af. Dit bloemlaagje zal helpen om het beslag beter te laten hechten aan de vis.
  • Haal de vis door het redelijk dikke beslag en laat overtollig beslag wegdruppen.
  • Leg de vis voorzichtig in de warme olie en laat hem 8 min bakken tot hij goudbruin gekleurd is.
  • Laat de kabeljauw na het frituren uitlekken op een rooster, zodat hij mooi knapperig blijft.

TIP:

Het beslag mag niet te lopend zijn. Als je ziet dat het beslag de vis niet mooi bedekt, voeg dan nog wat extra bloem toe.


Reacties