Gözleme

Foto Cathy Van de Moortele

Toen de meisjes nog een heel stuk jonger waren, namen we ze graag mee op vakantie naar Turkije. Ze waren in het bijzonder dol op gözleme, flinterdunne pannenkoeken, gevuld met spinazie en kaas en gebakken op een hete plaat. En toen besloot ik om zelf gözleme te maken. Gezien wij hier niet zo zot zijn van feta kaas, heb ik gekozen voor cottage cheese. Dit recept is goed voor 5 stuks.

Wat hebben we nodig:

  • 125 ml water, lauwwarm
  • 30 ml melk, lauwwarm
  • snuif zout
  • 200 gr bloem
  • 250 gr jonge spinazie, gewassen en gedroogd
  • 1 ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • Aleppo peper (rode peper) of chilivlokjes
  • peper van de molen
  • 100 gr kaas naar keuze (ik heb cottage cheese gebruikt, maar het traditionele recept gebruikt feta)
  • extra bloem
  • boter

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de melk in de kom van de Kenwood.
  • Kruid met zout.
  • Voeg de bloem toe.
  • Met de K-klopper meng je het deeg tot het mooi soepel en samenhangend is. Voeg desnoods nog 1 eetlepel bloem toe, als het teveel kleeft aan je handen.
  • Weeg het deeg af en verdeel het in 5 gelijke porties. Bol ze op.
  • Dek de deegballetjes af met plastic en laat ze rusten.
  • Ondertussen maak je de vulling klaar.
  • Hak de spinazie zo fijn mogelijk met het mes.
  • Doe de gehakte spinazie en fijne blokjes ui in een kom.
  • Strooi wat zout over het geheel en meng goed. Het zout laat de ui zijn sappen vrijgeven, waardoor de spinazie al een beetje zal slinken.
  • Kruid met Aleppo peper (ook wel pul biber genoemd), peper van de molen.
  • Voeg ook de kaas toe en meng alles goed door elkaar.
  • Per deegballetje heb je ongeveer 85 gr vulling nodig.
  • Bestuif je werkblad met wat bloem.
  • Zet een gietijzeren pan (of een antikleefpan) op het vuur en warm ze alvast op tot ze goed heet is.
  • Rol 1 portie deeg zo dun mogelijk uit. Na elke keer uitrollen, draai je het deeg om, zodat het niet blijft kleven aan je werkblad.
  • Eens je deeg mooi dun uitgerold is, veeg je bloem die nog op het deeg licht, weg met een borsteltje. Dit is belangrijk, anders zal de pannenkoek niet goed sluiten.
  • Verdeel de vulling over de helft van de deegcirkel en vouw de cirkel dicht. Druk de naden goed aan, zodat de vulling niet weg kan.
  • Leg de gözleme op de hete plaat.
  • Laat hem enkele minuten bakken. Van zodra de onderkant lichtbruine vlekken vertoont, draai je hem om met een spatel.
  • Vet de gebakken kant nu lichtjes in met wat boter.
  • Laat de tweede kant ook bakken, draai opnieuw om en besmeer opnieuw met wat boter.
  • Ga zo door tot alle gözleme gebakken zijn.

TIP:

Je kan de gözleme ook koud eten of heropwarmen in een pan.
Bak ze niet te lang, zodat ze niet hard worden.



Reacties