Zachte broodjes
Foto Cathy Van de Moortele |
In tegenstelling tot het bakken van brood, waar ik toch 3u voor uittrek van begin tot einde, heb je voor deze broodjes genoeg aan 1u30. Klinkt goed toch?
In dit recept gebruiken we meer gist dan we normaal doen. Dat helpt natuurlijk in het rijsproces, waardoor de broodjes sneller klaar zijn.
Wat hebben we nodig:
- 55 ml water, lauwwarm
- 225 ml volle melk, lauwwarm
- 30 gr verse gist
- 450 gr witte bloem
- 20 gr boter
- 10 gr suiker
- 7 gr zout
- 15 gr boter, gesmolten
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water met de melk in de kom van de Kenwood en breek er de gist in. Roer goed los met een garde.
- Stort de bloem op het vocht en leg er het klontje boter, de suiker en het zout op.
- Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
- Bol het deeg op en laat het in een lichtjes ingevette kom met deksel, 20 min rusten.
- Weeg het deeg af en verdeel het in 12 gelijke porties.
- Bol elke portie mooi op.
- Vet een kleine bakplaat in met bakspray en leg er de bolletjes in 3 rijen van telkens 4 bolletjes. De bolletjes zullen elkaar net raken.
- Vet een vel plasticfolie in met wat bakspray en leg dat losjes over de broodjes.
- Laat de broodjes nu 25 min rijzen.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C.
- De broodjes moeten nu mooi gerezen zijn tot boven het bakblik en aan elkaar vast hangen.
- Bak de broodjes 25 min.
- Bestrijk de broodjes na het bakken onmiddellijk met de gesmolten boter.
- Laat de broodjes afkoelen in de vorm.
TIP:
Bewaar overgebleven broodjes in een plastic zak, zodat ze mooi zacht blijven.
Bestrijk de broodjes met lookboter als je ze wilt serveren bij soep of pasta.
Reacties