Linguine met chili boter en ham
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik eet eigenlijk best vaak pasta, waar geen vlees aan te pas komt. Vandaag moest er nog wat ham opgebruikt worden en dat leek me niet verkeerd om die bij mijn pasta met chili boter te serveren.
Dit is een rijker pastadeeg dan wat ik normaal maak, maar de extra eierdooiers maken het deeg mooi geel en smaakvol.
Wat hebben we nodig:
- 200 gr pastabloem "00"
- 12 gr boter, gesmolten en afgekoeld
- 10 ml melk
- 60 gr ei (1 groot ei)
- 45 gr eierdooiers
- olijfolie
- 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
- 5 zwarte peperbollen
- 1 laurierblad
- 125 ml witte wijn
- 70 gr boter, koud, in blokjes
- sap van 1/4 citroen
- 1 eetlepel Bomba Calabrese (pittige chilipasta, te verkrijgbaar in de Italiaanse speciaalzaak)
- 200 gr gekookte ham, in kleine blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
- Meng de pastabloem met de boter, melk, ei en eierdooiers tot een samenhangend deeg.
- Pak het deeg in plastic folie in en laat het 30 min rusten.
- Verdeel het deeg in 2 delen.
- Rol elk deel uit tot een lange lap (ik heb uitgerold tem stand 6 van de 9 standen op mijn Kenwood pastamaker).
- Versnij de pastavellen tot linguine. Gebruik hiervoor een pasta-accessoire op je pastamachine of snij ze met de hand.
- In een sauspannetje verwarm je een eetlepel olijfolie. Fruit de sjalotjes glazig.
- Voeg de peperbollen, het laurierblad en de wijn toe. Laat dit geheel voor de helft inkoken.
- Zeef alles (de aromaten hebben hun werk gedaan en mogen weg) en zet de reductie weer op het vuur. Laat nog verder inkoken tot je nog maar enkele lepels over hebt.
- Voeg de boter in deeltjes toe en klop goed na elke toevoeging.
- Ondertussen kook je de pasta al dente in ruim, gezouten water.
- Verfris de beurre blanc met citroensap en kruid met zout.
- Roer de Bomba Calabrese en de ham door de beurre blanc.
- Schep de al dente pasta door de saus en laat die nog even verder garen. Voeg 1 pollepel pastakookvocht toe om de saus te binden en te laten glanzen. Voeg meer vocht toe indien nodig.
TIP:
Voeg meer of minder Bomba Calabrese toe naar eigen smaak.
Reacties