Favoriete koekjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Denk: gebruinde boter, koffie, nootjes, chocolade... Ben je nog mee? Je hebt meer dan genoeg deeg om een deel van de ongebakken koekjes in te vriezen voor een andere keer. Doe dat maar, of je eet ze in 1x op.
Wat hebben we nodig:
- 115 gr boerenboter
- 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 140 gr donkerbruine suiker
- 115 gr fijne griessuiker
- 2 eieren
- 1 koffielepel vanille extract
- 300 gr patisseriebloem
- 3 gr oploskoffie
- 3 gr natriumbicarbonaat
- 3 gr zout
- 225 gr chocolate chunks of chips
- 60 gr pecans, in stukjes gebroken
- 115 gr fondant chocolade callets om te smelten
- 20 gr boerenboter
- enkele druppels koffie extract
Hoe gaan we te werk:
- Laat 115 gr boerenboter bruin worden in een pannetje. Blijf erbij zodat de boter wel mooi kleurt, maar niet verbrandt. Giet de gebruinde boter in een vuurvast kommetje, met de bezinksels erbij en laat het 30 min afkoelen.
- Voorzie de Kenwood van de K-klopper en leg een spatel klaar.
- Klop de andere 115 gr boter op met de twee soorten suiker in de kom van de Kenwood. Doe dit grondig, zodat de suikerkristalletjes mooi oplossen in de boter.
- Schraap de zijkanten naar de beneden en voeg het eerste ei toe. Klop tot het ei volledig is opgenomen.
- Voeg het tweede ei toe en klop opnieuw tot het volledig is opgenomen.
- Meng de vanille door het deeg.
- Zeef de bloem met de koffie, het natriumbicarbonaat en het zout boven een kom.
- Voeg deze droge ingrediënten in 3x toe aan het deeg en klop goed op na elke toevoeging. Schraap de zijkanten naar beneden met de spatel.
- Meng als laatste de chocolade en de nootjes door het deeg.
- Verwarm de oven voor op 200°C (of 180°C hetelucht). Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Met een roomijsschep, maak je bolletjes van het deeg en leg je die op de bakplaten met enige tussenruimte.
- Zet de bakplaten met de koekjes in de koelkast voor 15 min.
- Bak de koekjes 10 - 12 min of tot de zijkantjes beginnen te kleuren.
- Laat de koekjes helemaal afkoelen op de bakplaten en schep ze daarna over op een rooster.
- Zet een bakplaat met bakpapier onder het rooster.
- Verwarm de chocolade callets met de boter tot alles mooi gesmolten is. Ik gebruik hiervoor de smeltfunctie op mijn Stoves inductie. Roer mooi door elkaar.
- Giet de gesmolten chocolade in een diepvrieszakje en knip er een klein puntje af met een schaar.
- Trek streepjes chocolade over de koekjes.
- Laat de chocolade 15 min opstijven in de koelkast.
- Bewaar de koekjes in een blikken trommel.
TIP:
Wil je een deel invriezen? Doe dat dan nadat de porties op bakplaten uit de koelkast komen. Vries ze met bakplaat en al in. Eens ze bevroren zijn, kan je ze over brengen in een diepvrieszak, waarop je schrijft welke koekjes het zijn en hoe lang ze in de oven moeten (reken 2 extra min als je ze bevroren in de oven zet).
Reacties