Blauwe leng
Foto Cathy Van de Moortele |
Een vis die niet zo gekend is bij ons, maar die je zeker eens moet meebrengen van bij je vishandel. Afkomstig uit de Mediterraanse zee, met grote ogen en scherpe tanden en een lange, smalle bouw (hij kan tot 130cm lang worden). Het is een stevige witvis, gerelateerd aan de kabeljauwachtigen. Hij is ideaal voor fishsticks, maar je kan hem ook bakken in de pan en verder laten garen in de oven. Dat heb ik vandaag ook gedaan.
Wat hebben we nodig:
- 1 lengfilet
- 10 gr bloem
- snuif zoet paprikapoeder
- snuif uienpoeder
- snuif gedroogde thijm
- snuif gedroogde oregano
- snuifje cayennepoeder
- peper van de molen
- zout
- olijfolie
- klontje boter
- 30 ml witte wijn
- 40 gr boter
- sap van 1/2 citroen
- verse peterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 130°C.
- Dep de vis zo droog mogelijk.
- In een diepvrieszakje, doe je de bloem samen met alle kruiden. Sluit het zakje en schud goed, zodat alle kruiden mooi vermengd zijn met de bloem.
- Voeg de vis toe aan de zak, sluit hem en schud goed.
- Laat wat olijfolie met boter goed warm worden in een antikleefpan.
- Schud overtollige bloem van de vis en leg hem voorzichtig in de warme vetstof.
- Laat de vis goed kleuren aan één kant voor je hem omdraait en de tweede kant bakt.
- Zet de pan met de vis nu in de oven en laat hem verder garen tot hij een kerntemperatuur heeft van 60°C. Ik gebruik hiervoor mijn Meater+. De vis is klaar, wanneer hij moet vlokkerig uit elkaar valt als je hem met een vork aansnijdt.
- Haal de vis uit de pan en leg hem op een verwarmd bord.
- Zet de pan weer op het fornuis, blus de bakresten met de witte wijn en warm goed door.
- Voeg de 40 gr boter toe en verfris met het citroensap.
- Giet deze saus over de vis en werk af met verse peterselie.
TIP:
Breng eens een bezoek aan de wekelijkse markt in jouw buurt en zoek de beste vishandel op.
Reacties