Wit rozijnenbrood

Foto Cathy Van de Moortele

Je kent het wel, het typische rozijnenbroodje, type brioche of melkbrood? Heerlijk is dat, zo'n sneetje, besmeerd met boter. Deze keer maken we echter een ander type rozijnenbrood, namelijk gewoon een wit broodje, met rozijnen. Lijkt jou dat wel wat? Het brioche-achtige rozijnenbrood eet ik heel graag als toast of als wentelteefje. Dit wit rozijnenbroodje vind ik lekkerder vers.

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr water, kamertemperatuur
  • 5 gr verse gist
  • 250 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 4 gr zout
  • 120 gr rozijnen (bleek en donker)

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Voeg de bloem toe en leg er het zout op.
  • Laat de Kenwood het deegje 11 min kneden op lage snelheid.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 5 porties.
  • Verdeel ook de rozijnen in 5 porties.
  • Vermeng telkens 1 deel deeg met 1 deel rozijnen.
  • Breng alles weer samen in de kom van de Kenwood en kneed nog 1 min door.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 20 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg, bol het wat strakker op en leg het opnieuw in de kom met deksel.
  • Laat het deeg nu 30 min rusten.
  • Vet een klein, rechthoekige cakevorm lichtjes in (met bakspray).
  • Ontgas het deeg. Vouw de bovenkant naar het midden. Vouw de onderkant naar het midden.
  • Vouw beide delen over elkaar en maak hier een lang broodje van.
  • Leg het broodje in de voorbereide vorm, met de naad naar beneden.
  • Dek af met plastic folie en laat het deeg 1u rijzen of tot het bijna zo hoog is als de vorm.
  • Bestuif het broodje met wat witte bloem en snij het meermaals diagonaal in met een scherp mesje.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Zet het broodje in de oven, verminder de temperatuur naar 200°C en bak het broodje 25 min. Het moet lichtgekleurd blijven.
  • Draai de vorm om op een rooster: het broodje valt er zo uit.
  • Laat het broodje helemaal afkoelen voor je het aansnijdt.

TIP:

Ik gebruik graag verschillende kleuren rozijnen. Kies voor zachte rozijnen, zoals blauwe rozijnen en gele jumbo rozijnen.
Deze multicolore mengeling rozijnen vind ik ook geweldig in dit broodje.
Mijn Emile Henry kleine cakevorm meet 235x105mm.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties