Mexicaanse toast avocado

 

Foto Cathy Van de Moortele

Lang geleden, tijdens mijn au pair jaar in de US, at ik voor het eerst Mexicaans: tortilla's, fajita's, quesadilla's, ... heerlijk! Ook guacamole had nooit eerder op mijn lijstje gestaan, laat staan dat ik al een avocado gegeten had. Ondertussen is avocado hier al goed ingeburgerd (ok, we zijn al 30 jaar verder ondertussen) en wordt hier graag gebruikt op toast. Deze Mexicaanse versie kondigt het mooie weer aan, vind je niet?

Wat hebben we nodig:

  • 1 dikke snede brood (ik heb zuurdesembrood gebruikt)
  • olijfolie
  • 1 avocado, ready to eat
  • 1/4 citroen
  • 1/4 rode ui, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • 1/2 tomaat, ontpit en in fijne blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • snuifje koriander
  • snuifje komijn
  • klontje boter
  • 1/2 mini blikje maïskorrels, gespoeld en uitgelekt
  • verse geitenkaas
  • aleppo peper of chilivlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Leg de grill aan.
  • Besprenkel het brood aan één zijde met wat olijfolie en toast het onder de grill.
  • Draai om, besprenkel de andere kant met olijfolie en toast opnieuw onder de grill.
  • Leg de toast even aan de kant.
  • Snij de avocado door en verwijder de pit.
  • Plet het vruchtvlees in een kommetje en besprenkel met citroensap om het fris te maken en om te vermijden dat de avocado verkleurt.
  • Voeg de gesnipperde uit en tomatenblokjes toe en kruid met peper, zout, koriander en komijn.
  • Schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Laat een klontje boter schuimig worden in een pan.
  • Bak de maïskorrels tot ze wat krokant worden en wat kleur krijgen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Besmeer de toast met de guacamole.
  • Strooi de maïskorrels over de toast.
  • Leg hier en daar een lepeltje geitenkaas.
  • Werk af met extra rode ui, tomatenblokjes en een snuif aleppo peper of chilivlokjes.

TIP:

Maak de guacamole niet op voorhand. Dit is een last minute taak. 

Reacties