Soep met Maredsous Tradition en bier

Foto Cathy Van de Moortele

Of ik het zag zitten, om aan de slag te gaan met een pakketje Maredsous kaas? Duh... tegen kaas zeggen we toch niet neen? Ik heb al eerder een samenwerking gedaan met Maredsous, gewoon omdat het superlekkere kaas is en ik hem sowieso al in huis haal.
Deze keer maken we een verrassende soep, met blokjes Maredsous Tradition, bier en krokant gebakken spek. Precies: lekker!

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr spek, in reepjes gesneden
  • water
  • 30 gr vetstof
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 1 stengel selder, schoongemaakt en in blokjes gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in blokjes gesneden
  • 40 gr bloem
  • 330 ml licht bier (ik heb dubbele Karmeliet gekozen)
  • 275 ml (versgemaakte) kippenbouillon
  • 100 ml water
  • 230 ml room 35%
  • scheutje Oxo runderextract
  • 1 lepeltje mosterd
  • 1 bouquet garni
  • zoet paprikapoeder
  • 175 gr Maredsous Tradition, ontkorst en in blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en in ringetjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een zware pot, type Le Creuset goed warm worden op het vuur.
  • Strooi het spek in de pot en doe er een scheutje water bij. Het water zal ervoor zorgen dat het spek zijn vet kan vrijgeven zonder aan te branden.
  • Laat het spek garen tot het water verdampt is en het spek krokant wordt. 
  • Haal het spek uit de pot en laat het uitdruppen op keukenpapier.
  • Doe de boter in de pot. 
  • Fruit de ui aan met de selder en de wortel, tot de groentjes bijna gaar zijn.
  • Strooi de bloem over de groentjes, roer goed om en bak de bloem even mee, zonder ze te laten kleuren.
  • Blus met het bier en roer goed, zodat je een roux bekomt.
  • Voeg ook de kippenbouillon, het water en de room toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Kruid met Oxo, mosterd, een bouquet garni en zoet paprikapoeder.
  • Zorg dat de soep goed warm wordt en dat de groentjes helemaal zacht zijn.
  • Zet de pan van het vuur en strooi er de blokjes kaas in.
  • Laat de kaas zachtjes smelten in de soep. Het lekkerste is, wanneer je de stukjes nog een beetje kan zien en je smeuïge kaas op je lepel krijgt. 
  • Maal verse peper over de soep.
  • Verdeel de soep over 4 kommen.
  • Werk af met het krokante spek en de pijpajuintjes.

TIP:

Geef vers gebakken brood bij deze soep en je zal geen honger lijden.
Geen Oxo in je koelkast? Gebruik dan een scheutje Worcestershiresaus.




Reacties