Bretoense flan met pruimen en rozijnen

Foto Cathy Van de Moortele

Het heeft iets weg van een flan en van een clafoutis, deze Bretoense flan. Ik heb hem verrijkt met in rum geweekte pruimen en rozijnen, maar je zou er ook kersen of druiven in kunnen doen. Laat de flan een nachtje opstijven in de koeling en bestuif hem met bloemsuiker net voor het serveren.

Wat hebben we nodig:

  • klontje boter
  • 150 gr pruimen zonder pit
  • 50 gr rozijnen
  • 80 ml rum
  • water, heet
  • 250 gr eieren (5 stuks)
  • 150 gr fijne griessuiker
  • 1 eetlepel vanillepasta
  • 165 gr patisseriebloem
  • 600 ml melk
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vet een vierkante vorm van 20x20cm in met de boter.
  • Doe de pruimen met de rozijnen in een bakje. Giet er de rum bij en voldoende heet water om het fruit onder te zetten.
  • Laat het fruit 20 min weken.
  • Klop de eieren op in de kom van de Kenwood.
  • Voeg de suiker er langzaamaan bij en klop verder op.
  • Doe er ook de vanillepasta bij.
  • Zeef de bloem boven het beslag en klop ze er door.
  • Giet de melk straalsgewijs bij het beslag en klop verder op, op lage snelheid.
  • Giet het beslag in de vorm.
  • Giet het fruit af en verdeel het over het beslag in de vorm.
  • Bak de flan 40 min.
  • Laat de flan in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Zet de flan een nachtje in de koeling.
  • Snij de flan in porties en bestuif met bloemsuiker net voor het serveren.

TIP:

Heb je geen vanillepasta? Kook dan de melk even op met een opengesneden vanillestokje. Laat de melk daarna een half uurtje trekken met de vanillestok, van het vuur, tot hij afgekoeld is. Schraap het vanillemerg uit de stok en voeg hem toe aan het beslag. Gebruik de geïnfuseerde melk ipv gewone melk.


Reacties