Aardappelsoep met spek

Foto Cathy Van de Moortele

Is het even lekker als het klinkt? Ik denk het wel! Ik was alvast meteen verkocht. Aardappelen kunnen we hier in Belgiƫ niet missen en ik heb ze ook altijd in huis: bintjes, maar ook krieltjes, rode aardappelen, ... Uien, bouillon, spek, aardappelen, room... wat wil je nog meer? Een handvol verse peterselie en aleppo peper voor kleur. Precies!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 100 gr spek, in reepjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 l (verse) groentebouillon
  • 500 gr aardappelen, geschild en gewassen
  • 200 ml slagroom, 35%
  • 30 gr bloem
  • platte peterselie, gesnipperd
  • aleppo peper

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm een zware pot, type Le Creuset, op een medium vuur.
  • Laat er een flinke eetlepel olijfolie warm in worden.
  • Strooi de spekreepjes in de pot en voeg 50 ml water toe. Het water zorgt er voor dat het spek gaart en daarna mooi gaat bakken in de olie zonder aan te branden.
  • Schep het gebakken spek uit de pot en laat het uitlekken op keukenpapier.
  • Voeg de gesnipperde ui toe (en eventueel extra olijfolie als er niet meer voldoende vet in de pot zit) en laat die zachtjes bakken. Ze mogen een klein beetje kleur krijgen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Doe de knoflook bij de uien en gaar die even mee.
  • Overgiet de uien met de bouillon en breng die op warmte.
  • Laat de bouillon goed doorwarmen.
  • Ondertussen snij je de aardappelen in dunne plakken.
  • Voeg de aardappelschijfjes toe aan de bouillon en laat ze garen tot ze al dente zijn. Reken hier zo'n 8 - 10 min voor.
  • Doe de slagroom in een bokaaltje met de bloem. Zet het deksel erop en schud tot alles zeer goed gemengd is.
  • Werk de soep af met de slagroom en laat ze nog even indikken.
  • Strooi de peterselie over de soep en kruid met aleppo peper.
  • Schep de soep in diepe borden en werk af met het spek

TIP:

Je kan ook in 4 gesneden krieltjes gebruiken.
Je hoeft de aardappelen niet te schillen wanneer je nieuwe aardappelen gebruikt met een gladde schil.


Reacties