Gepekeld varkenshaasje

Foto Cathy Van de Moortele

Varkenshaasje wordt hier meestal sous-vide gegaard. Vandaag besloot ik het varkenshaasje eens te pekelen om te zien of dat resultaat me evenzeer zou bevallen als een sous-vide gegaard stukje vlees.
Laat het vlees 3u-4u pekelen, droog het daarna goed af met keukenpapier en korst het mooi aan voor je het vlees nog even in de oven zet.

Wat hebben we nodig:

  • 1 varkenshaasje, netjes opgekuist
  • 1 liter water, koud
  • 150 gr zout
  • 65 gr bruine suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • enkele jeneverbessen, geplet (optioneel)
  • geklaarde boter
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Stop het varkenshaasje in een ziploc zak.
  • Meng het water met het zout en de suiker tot alles mooi opgelost is.
  • Giet het vocht in de zak bij het vlees.
  • Voeg ook de laurierblaadjes en de jeneverbessen toe.
  • Sluit het zakje (duw er zoveel mogelijk lucht uit) en leg het voor 3-4u in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal het vlees uit het zakje en dep het droog met keukenpapier. Het vocht giet je weg.
  • Laat wat geklaarde boter goed warm worden in een pan, die groot genoeg is om het varkenshaasje te bevatten.
  • Kruid het varkenshaasje goed met peper en zout.
  • Laat het varkenshaasje mooi korsten aan alle zijden. Geef het de tijd om kleur en smaak te krijgen.
  • Zet de pan in de oven, tot de kern van het vlees 63°C meet (check met een vleesthermometer).
  • Laat het vlees 10 min rusten onder een tentje van aluminiumfolie voor je het aansnijdt.
  • Snij het vlees in dikke plakken.

TIP:

De Meater+ is een thermometer die je op voorhand in het vlees (of in vis) kan stoppen en die je via een app op je smartphone verwittigt wanneer het product dat je wilt garen, de vooringestelde kerntemperatuur behaald heeft. 

Reacties