Pasta Gormas

Foto Cathy Van de Moortele

Huh? Gormas? Nooit van gehoord? Ik ook niet! Tot ik verleden week bij Albert Heijn mijn boodschappen haalde en deze kaas in het koelvak zag liggen: kaas van koemelk, bestaande uit Gorgonzola en mascarpone. Voor wie Gorgonzola te pittig vindt en mascarpone te flauw, heb je nu deze combi. Het leek me een fijn idee om hier een pastasaus mee te maken. Soms ben je zo blij met je eigen ideeën dat je niet kan wachten tot je thuis bent om het uit te proberen.

Wat hebben we nodig:

  • linguine voor 2 personen
  • zout
  • 100 gr spek, in reepjes gesneden
  • 160 ml room
  • 75 gr Gormas, in blokjes gesneden
  • verse peterselie, gesnipperd
  • chilivlokjes of Aleppo peper

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Kook de pasta al dente.
  • In een pannetje verdeel je het spek, samen met een glaasje water. Het water zorgt ervoor dat het spek langzaam gaart en mooi krokant bakt, zonder dat het gaat verbranden. Het water evaporeert en daarna begint het gare spek te bakken.
  • Laat het spek uitdruppen op een dubbel vel keukenpapier en zet het aan de kant.
  • Verwarm de room met de Gormas. Je zal zien dat de kaas al snel wegsmelt in de room.
  • Kruid de saus met verse peterselie en Aleppo peper.
  • Meng de pasta onder de saus en voeg desgewenst een pollepel pastakookvocht toe, om het omscheppen makkelijker te maken.
  • Laat de pasta nog even verder garen in de saus.
  • Werk af met de krokant gebakken reepjes spek.

TIP:

Serveer een grote kom gemengde salade bij dit pastagerecht. Wissel zachte slasoorten af met krokantere sla, zoals Romeinse sla of little gem.

Reacties