Portugese torta de laranja

Foto Cathy Van de Moortele

Ik kan het je op een blaadje geven: als je houdt van zoetigheid, dan is dit dessert zeker iets voor jou. Een rol vol sinaasappel en suiker en heel snel klaar. Na amper 30 min kan je jouw dessert al op tafel zetten. Als dat niet meegenomen is en het ziet er nog eens heel feestelijk uit ook.

Wat hebben we nodig:

  • 5 eieren
  • zeste van 1 grote sinaasappel
  • sap van 1 grote sinaasappel (150 ml)
  • 25 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 250 gr fijne griessuiker
  • 25 gr maïzena 
  • 5 gr bakpoeder

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Spray je bakplaat in met bakspray en leg er bakpapier in. Laat het bakpapier aan alle zijden een beetje overhangen, zodat het beslag zeker niet onder het bakpapier kan lopen.
  • Vet ook het bakpapier in met bakspray.
  • Klop de eieren goed los in een grote kom. Gebruik hiervoor een garde.
  • Voeg de zeste, het sinaasappelsap en de afgekoelde boter toe en klop goed door elkaar.
  • Strooi nu de suiker bij de natte ingrediënten en klop met de garde tot de suiker opgelost is.
  • Meng de maïzena met het bakpoeder en zeef die boven het beslag.
  • Meng nogmaals door elkaar.
  • Giet het zeer vloeibare beslag op de bakplaat en schuif die 15 - 17 min in de oven. Het moet er uit zien als een biscuit.
  • Strooi een eetlepel fijne griessuiker op een propere keukenhanddoek en draai de bakplaat om op de handdoek. 
  • Verwijder de bakplaat en het bakpapier.
  • Rol de cake meteen op.
  • Laat hem afkoelen en serveer in plakken.

TIP:

Serveer de cake met extra plakjes sinaasappel.
Was je sinaasappel goed onder stromend water voor je de zeste er af haalt. Ik gebruik mijn microplane zodat de zeste heel fijn is.
Voor de decoratie heb ik grovere zeste gebruikt.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties