Konijn

 

Foto Cathy Van de Moortele

Het delicate vlees van een konijn, zacht, smaakvol, mager. Laat het konijn zachtjes garen maar ook weer niet te zacht worden. Bak zeker ook de kop, lever en niertjes mee, voor extra smaak. 
Ik herinner me hoe mijn opa de hersentjes uit de kop zoog en daar geweldig kon van genieten. Onze oudste dochter heeft het eerder op de niertjes gemunt en ik ga voor een stukje wit vlees uit de rug.

Wat hebben we nodig:

  • klontje boter
  • olijfolie
  • 1 konijn, in stukken verdeeld
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 uien, gepeld en in maantjes gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels vloeiende bloem
  • 1 eetlepel pimenton de la vera, dulce (zoet paprikapoeder)
  • 60 ml witte wijn
  • 450 ml (zelfgemaakte) kippenbouillon, warm
  • 1 bouquet garni (rozemarijn, thijm, laurier)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 100 gr kalfsfond
  • 50 gr boerenboter, koud, in blokjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een klontje boter opwarmen met een flinke scheut olijfolie in een zware pot, type Le Creuset.
  • Dep de stukken konijn goed droog met keukenpapier.
  • Kruid het konijn aan beide zijden met peper en zout.
  • Leg een deel van het konijn in de pan en laat het aan beide zijden kleuren. Neem hier je tijd voor, hoe beter je het konijn laat kleuren, hoe meer smaak je zal hebben.
  • Haal het konijn uit de pot en kleur de rest van het konijn (ook de kop, lever en niertjes) aan.
  • Haal alle konijn uit de pot en voeg desgewenst wat extra olie toe.
  • Doe de uien in de pan en kruid ze met zout.
  • Meng de uien goed door elkaar en laat ze kleur krijgen op een medium vuur.
  • Voeg de knoflookplakjes toe en laat ze even mee garen.
  • Strooi de bloem over de uien wanneer die al wat zachter zijn.
  • Meng goed met een houten lepel. Laat de bloem even mee bakken, om de bloemsmaak weg te krijgen.
  • Kruid met pimenton de la vera. 
  • Blus snel met de witte wijn (zonder vocht wordt de pimenton algauw bitter).
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Voeg de bouillon toe en warm goed door.
  • Leg de stukken konijn weer in de pot en voeg ook het kruidentuiltje toe.
  • Doe de mosterd en de kalfsfond bij het konijn, breng aan de kook.
  • Eens het vocht kookt, zet je het vuur op medium-laag en laat je het konijn onder deksel zachtjes garen.
  • Reken hier een uurtje voor.
  • Haal de stukken konijn uit de pot en hou ze warm onder folie.
  • Zeef de saus. Gooi de bouquet garni weg.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze reduceren tot ze dikker wordt en mooi glanst.
  • Zet de pot van het vuur, voeg enkele blokjes koude boter toe en leg het konijn weer in de saus.

TIP:

Ik serveer graag vers gemaakte appelmoes bij konijn, warm of koud. Wist je dat je je appels niet hoeft te schillen om er appelmoes van te maken? Goed wassen, klokhuis eruit en je bent vertrokken. Mix de appeltjes na het garen voor een prachtige kleur!

Reacties