Sperzieboontjes met amandelstiften

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van alle bonen, laat ze maar komen! Ze zijn niet alleen vullend maar je kan er ook zoveel mee doen. Voor dit bijgerecht (ik zou zelfs gewoon een bord van deze boontjes kunnen eten), gebruiken we sperziebonen. Zorg dat ze mooi vers zijn wanneer je ze koopt. Blijf weg van boontjes die al schoongemaakt zijn, het duurt echt niet zo lang om de topjes er af te breken. Je kan dit werkje doen terwijl het gezouten water aan de kook wordt gebracht. Laat de boontjes niet langer koken dan nodig, ze moeten nog al dente zijn voor ze de pan in gaan.

Wat hebben we nodig:

  • 400 gr sperzieboontjes, gewassen 
  • zout
  • klont boter
  • 60 gr amandelstiften
  • 1 banaansjalot, gepeld en heel fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Aan boontjes heb je twee verschillende uiteinden: het einde waarmee de boontjes aan de struik vastzitten en het puntige einde. Dat puntige einde hoef je niet te verwijderen, breek alleen de kant af waarmee de boon vast zat aan de struik.
  • Zet een grote pot, met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die aan de kook.
  • Blancheer de boontjes zo'n 4-5 min in het kokende water. Ze moeten nog een beetje "zingen" tussen je tanden.
  • Ondertussen laat je een klont boter smelten in een grote pan (de boontjes moeten er straks ook bij).
  • Bak de amandelstiften op medium vuur in de boter, voor extra smaak, tot ze lichtjes beginnen te kleuren.Voeg de sjalotjes en de knoflook toe en laat die even meegaren.
  • Schep de boontjes uit het kokende water en voeg ze toe aan de pan.
  • Kruid met peper en extra zout (indien nodig).
  • Schep alles voorzichtig om.

TIP:

Lekker bij zowel vis als vlees.

Reacties