Bretoense taart

Foto Cathy Van de Moortele

Kian The Chef maakt heerlijke desserts en hij is ook nog eens keileuk om te zien en om naar te luisteren. Toen ik zijn Bretoense taart zag passeren op TikTok, wou ik ze meteen maken en dat heb ik dan ook gedaan. Gelukkig altijd genoeg voorraad in huis en voor deze taart moet je ook niet echt iets speciaals in huis halen (ok, ik heb nu wel Grand Marnier in huis...).

Wat hebben we nodig:

  • 4 eierdooiers
  • 4 gr zout
  • 180 gr fijne griessuiker
  • 180 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel vanillepasta
  • 1 eetlepel Grand Marnier (of een beetje meer)
  • zeste van 1 sinaasappel (optioneel)
  • 250 gr patisseriebloem
  • 1 eierdooier + 1 eetlepel room
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Zet een springvorm van 20cm doorsnede klaar en leg er een bakpapiertje in.
  • Klop de eierdooiers op met het zout en de suiker. Doe dit met de K-klopper in de Kenwood.
  • Voeg de boter toe en klop opnieuw op.
  • Voeg de vanillepasta, Grand Marnier en sinaasappelzeste toe en klop nogmaals op.
  • Voeg de bloem in 3x toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Je bekomt een heel dik beslag.
  • Spatel het beslag in de vorm en effen het oppervlak met een fijn spateltje.
  • Doreer met het mengsel van eigeel en room.
  • Met een vork trek je lijnen in de taart. 
  • Schuif de taart voor 40 - 45 min in de oven.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Ontvorm de taart.
  • Zet een klein bordje op de taart zodat je de rand kan bestuiven met bloemsuiker.
  • Snij de taart in punten.

TIP:

De sinaasappelzeste gaat goed samen met de Grand Marnier.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties