Scones met clotted cream

Foto Cathy Van de Moortele

Of je ze nu uitspreekt als "skons" of "skoons", ze zijn superlekker! Zo jammer dat we hier geen clotted cream kunnen krijgen, maar dat wil niet zeggen dat we geen scones kunnen maken. Ik had nog een bokaaltje zelfgemaakte frambozenconfituur in de kast en dat past er heerlijk bij. En de clotted cream? Die maakte ik gewoon zelf! Het recept haalde ik bij BBC Good Food.

Wat hebben we nodig:

  • 350 gr patisseriebloem
  • 10 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 85 gr boter, in kleine blokjes gesneden
  • 45 gr fijne griessuiker
  • 175 ml melk, lauwwarm
  • 1 koffielepel vanille extract
  • sap van 1/4 citroen
  • een beetje room, koffiemelk of losgeklopt ei

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 220°C en warm een bakplaat met bakpapier mee op in de oven.
  • Doe de bloem in de kom en roer er het bakpoeder en een snuifje zout door.
  • Strooi de blokjes boter over de bloem en je vingers om alles luchtig door elkaar te mengen tot je een zanderige structuur bekomt. Hou het luchtig door je vingers door de mengeling te halen.
  • Meng dit zeker niet in een keukenmachine en kneed je deeg niet, of je krijgt taaie scones.
  • Maak een putje in het midden van de kruimels en strooi er de suiker in.
  • Giet de lauwwarme melk en de vanille bij de suiker, voeg een klein beetje vers citroensap toe en meng heel kort.
  • Draai de kom om op je werkblad.
  • Pak het deeg samen met je handen, zonder het te kneden. Duw het eerder samen tot een grote, dikke cirkel.
  • Met een hoge, ronde, bebloemde uitsteker (6cm diameter), steek je de scones uit het deeg. Draai niet met de uitsteker, maar zet hem er recht in en druk door tot op je werkblad. Haal de uitsteker weer omhoog en doop hem telkens weer in de bloem.
  • Restjes deeg pak je weer samen, zonder te kneden, en vorm je tot een nieuwe lap deeg. De laatste scones zullen niet zo mooi zijn als de eerste, maar qua smaak merk je geen verschil.
  • Zet de scones op je hete bakplaat.
  • Bestrijk de bovenkant van de scones lichtjes met wat room.
  • Bak de scones zo'n 12 min of tot ze goudkleurig zijn.

TIP:

Breek de scones met je handen en besmeer ze met boter (of clotted cream natuurlijk) en jam.
Wil je zelf clotted cream maken? Verwarm 1 l slagroom (minimum 35% vet, 40% is nog beter) met 25 gr boter tot de boter gesmolten is. Breng alles over in een ovenschaal en zet die 12u in een oven van 80°C (die je voorverwarmd had tot 200°C). Giet alles over in potjes, dek ze af en laat ze enkele uren in de koelkast staan. Ook de "korst" die zich op de clotted cream gevormd heeft, is eetbaar.

Reacties