Chocolate chip cookies met Maldon zoutvlokjes

Foto Cathy Van de Moortele

De doos Maldon zoutvlokjes mocht uit de kast: deze chocolate chip cookies vragen gewoon om deze smaakvolle vlokjes zout om de suiker een beetje te breken. Gebruik eens de helft kristalsuiker en de helft donkerbruine suiker om je koekjes te bakken. Je zal me bedanken!

Wat hebben we nodig:

  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 125 gr kristalsuiker
  • 125 gr donkerbruine suiker
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 ei
  • 220 gr zelfrijzende bloem
  • 160 gr chocolate chips (bakvaste chocoladedruppels)
  • Maldon zoutvlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet enkele bakplaten met bakpapier klaar en een rooster om de gebakken koekjes op te laten afkoelen.
  • Klop de boter romig in de Kenwood, met de K-klopper.
  • Voeg de twee soorten suiker toe, schraap de zijkanten naar beneden en klop verder tot een romig mengsel.
  • Voeg de vanille en het ei toe en kort klop door elkaar tot het ei opgenomen is.
  • Meng de bloem kort door het beslag.
  • Schep ook de chocolate chips door het beslag.
  • Weeg het beslag af en maak er 20 gelijke porties van.
  • Leg enkele balletjes deeg op de bakplaat. Laat voldoende tussenruimte want ze zullen groter worden tijdens het bakken.
  • Doop de onderkant van een glas in wat bloem en duw de balletjes platter.
  • Bak de koekjes 12 min.
  • Haal de bakplaat uit de oven en bestrooi de koekjes met enkele zoutvlokjes.
  • Schep de koekjes over op een rooster en laat ze afkoelen.

TIP:

Je kan kiezen voor melkchocolade of fondant chocolate chips of gewoon een combinatie van beide.
Je hoeft niet alle koekjes ineens te bakken. Duw de balletjes plat en vries ze in op een plaatje. Eens bevroren, breng je ze over in een ziploc zakje en schrijf je er op welke koekjes het zijn en hoe lang ze op welke temperatuur moeten bakken. Je kan ze bevroren op de bakplaat leggen als je dat wilt (bak ze dan iets langer).

Reacties