Wit brood met maanzaadjes

Foto Cathy Van de Moortele

Ik maak niet zo vaak wit brood klaar, maar wit brood met maanzaadjes is gewoon zo lekker! Besmeerd met een lik goeie boter, een draai van de pepermolen en wat fleur de sel.. mmmmm. Of met een beetje goeie boter en zelfgemaakte frambozenconfituur. Hohoho...

Wat hebben we nodig:

  • 12 gr verse gist
  • 280 ml water
  • 500 gr witte broodbloem (ik heb Croc gebruikt)
  • 7 gr zout
  • 15 gr boter
  • 30 gr zwart maanzaad

Hoe gaan we te werk:

  • Breek de gist in de kom van de Kenwood en giet er het water bij. Los de gist op in het water.
  • Voeg de bloem toe en strooi er het zout bij.
  • Leg het klontje boter op de bloem en strooi het maanzaad over de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage snelheid.
  • Bol het deeg op en leg het in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg 45 min rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom en ontgas het, door er met je vuist op te slaan.
  • Bestuif de onderste schaal van de broodbakbol met een klein beetje bloem.
  • Bol het deeg strak op en leg het op de schaal.
  • Dek af met de koepel van de broodbakbol.
  • Laat het brood opnieuw 45 min rijzen.
  • Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 230°C.
  • Bestuif het brood met een beetje bloem en wrijf het voorzichtig open.
  • Met een lame (scherp mesje) snij je het brood in.
  • Zet de koepel weer op de schaal en schuif het brood voor 20 min de oven in.
  • Verwijder de koepel, verminder de temperatuur naar 210°C en bak het brood nog 20 min.
  • Laat het brood op een rooster afkoelen.

TIP:

De broodbakbol van Emile Henry wordt hier al meerdere jaren intensief gebruikt, ik zou hem niet meer kunnen missen. Misschien een kerstcadeautje voor op je verlanglijstje? 
Wanneer brood aan het rijzen en bakken is in de oven, zoekt de stoom een weg naar buiten. Wanneer je het brood insnijdt, kan je die weg zelf bepalen en scheurt het brood niet open waar je het niet wilt.


Reacties