Lasagne

Foto Cathy Van de Moortele

Ooh wat was dat lang geleden: homemade lasagne! Daags voordien had ik lasagne gemaakt op het werk en hij zag er zo lekker uit, dat ik hem thuis ook meteen wou maken. Verse pasta blijft een topper en het is veel sneller gemaakt dan je denkt. Geniet je mee?

Wat hebben we nodig:

  • 60 ml olijfolie
  • 1 ui, gepeld en grof gehakt
  • 1 grote wortel, geschraapt en grof gesneden
  • 2 stelen selder, schoongemaakt en grof gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 500 gr gemengd gehakt
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 klein potje tomatenpuree
  • 50 ml rode wijn
  • 1 blik tomatenblokjes van een goed merk
  • 1 brikje tomato frito van Heinz
  • enkele takjes thijm
  • 3 blaadjes laurier
  • scheutje Worcestershiresaus
  • 65 gr vetstof
  • 65 gr vloeiende bloem
  • 650 ml volle melk
  • nootmuskaat
  • 100 gr eieren (2 medium eieren)
  • 100 gr semolina
  • 100 gr pastabloem
  • 200 gr geraspte kaas (mozzarella, emmentaler of kaas voor gegratineerde gerechten of pastagerechten)
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de olijfolie warm worden op medium warmte in een zware pot, type Le Creuset.
  • Doe de ui met de wortel, selder en knoflook in de keukenrobot met het mes en cutter alles fijn.
  • Voeg de groentjes toe aan de warme olie en laat ze zachtjes fruiten tot ze zacht zijn en hun smaak vrijgeven.
  • Leg het gehakt in de pot en laat het even bakken zonder het te breken, zodat er wat kleur (en extra smaak) op komt. Pas nadat het gehakt aan één kant gekleurd is, mag je het beginnen te breken met een houten lepel.
  • Kruid met peper en zout.
  • Roer de tomatenpuree door het vlees en laat die even meebakken.
  • Blus met de rode wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de tomatenblokjes en de tomato frito toe en roer goed om.
  • Leg enkele takjes thijm en de laurierblaadjes in de saus, kruid met Worcestershiresaus.
  • Breng de saus aan de kook en laat ze daarna gedurende een 2tal uurtjes zachtjes pruttelen, terwijl je Netflix kijkt. Deze stap kan je gerust daags voordien al doen (wat ik ook gedaan heb).
  • Gooi de laurierblaadjes en de takjes van de thijm weg.
  • Laat de vetstof smelten in een steelpannetje en roer er de bloem door tot je een smeuïge roux bekomt. Laat de roux even bakken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Voeg de melk geleidelijk aan toe en klop goed met een garde om klontjes (en aanbakken) te vermijden.
  • Kruid met peper, zout en verse nootmuskaat. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Maak een pastadeeg van de eieren met de semolina en pastabloem.
  • Rol het pastadeeg uit tot lange vellen (ik versnij de vellen tot het formaat van mijn rechthoekige ovenschaal).
  • Schep een dun laagje van de rode saus op de bodem van de ovenschaal. Beleg met pasta.
  • Schep een flinke pollepel rode saus op de pasta en daarover een flinke pollepel witte saus.
  • Strooi geraspte kaas op de wittesaus en dek weer af met pasta.
  • Ga zo door tot de pasta op is en eindig met rode en witte saus.
  • Strooi de rest van de kaas over de witte saus en rasp er nog wat Parmezaanse kaas bovenop.
  • Zet de lasagne in de oven gedurende 30 min en zet hem daarna nog even onder de grill tot de kaas mooi gekleurd is.
  • Haal de lasagne uit de oven en zet de schaal op een snijplank.
  • Met een schaar snij je de lasagne in de lengte door.
  • Snij daarna de lasagne in porties. Voor mijn schaal kwam dat op 6 porties voor deze hoeveelheid.
  • Laat de lasagne nu nog 10 min staan voor je hem uitschept, zodat hij een beetje kan opstijven en het opscheppen makkelijker wordt.

TIP:

Je kan de volledige schotel daags voordien klaarmaken. Haal hem tijdig uit de koelkast en schuif hem 45 - 60 min in de oven).


Reacties