Linzen
Foto Cathy Van de Moortele |
Er zijn een paar items die ik altijd op voorraad heb. Verschillende soorten linzen maken daar deel van uit. Linzen zijn voedzaam, goedkoop, vullend, vezel- en eiwitrijk, smaakvol, kleurrijk en een uitstekende vleesvervanger. Zorg dat je de linzen zeer goed wast, want er zit stof op en er kunnen steentjes in zitten en die wil je echt niet op je bord.
De rucola die in de koelkast lag, was al een beetje verlept, maar in dit gerecht maakt dat helemaal niet uit. Vervang de rucola gerust door jonge spinazieblaadjes als je dat lekker vindt!
Wat hebben we nodig:
- 100 gr zwarte linzen, gewassen en gesorteerd
- olijfolie
- 1/2 rode ui, gepeld en in repen gesneden
- 1/2 ui, gepeld en in repen gesneden
- 1 banaansjalot, gepeld en in repen gesneden
- zout
- 1 teen knoflook, gepeld en geperst
- 50 gr rucola, gewassen en gedroogd
- peper van de molen
- 85 gr volle, Griekse yoghurt
- het sap en de zeste van 1/2 citroen
- 1 koffielepel getoaste sesamzaadjes
- 1 sinaasappel, van de velletjes ontdaan en in partjes verdeeld
Hoe gaan we te werk:
- Zet een steelpannetje met water op het vuur en breng dat aan de kook. De hoeveelheid water speelt niet echt een rol zoals dat bij rijst het geval is.
- Voeg de gewassen linzen toe zodra het water kookt. Reken ongeveer 25 min gaartijd, afhankelijk van de soort linzen die je gebruikt.
- Ondertussen laat je wat olijfolie warm worden in een pan.
- Fruit de uien glazig met de sjalot en kruid met zout.
- Voeg de knoflook toe en laat die meegaren.
- Giet de linzen af, spoel ze en voeg ze, samen met de rucola toe aan de pan.
- Laat de rucola slinken.
- Kruid met peper en zout.
- Meng de yoghurt met het sap en de zeste van 1/2 citroen.
- Kruid met peper en zout.
- Schep de yoghurt op je bord en strooi er de sesamzaadjes over.
- Schep de linzen op het bord en werk af met partjes sinaasappel.
- Hussel je linzen door de yoghurt voor een heel fijne ervaring.
TIP:
Ik kruid de linzen niet tijdens het garen, omdat linzen moeilijker gaar worden in gezouten water.
Reacties