Gebakken zalm met fregola

Foto Cathy Van de Moortele

Fregola is een geroosterde parelcouscous. Je vindt hem niet altijd even makkelijk in de winkel, maar als je gewone parelcouscous vindt, dan rooster je die even in een pannetje met een klein beetje olijfolie. De parels zijn groter dan gewone couscous en doen het ideaal in dit gerecht.
Zorg dat de zalm goed vers is, zodat je hem nog een beetje glazig kan laten in het midden.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr fregola
  • 200 ml bouillon
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
  • 1/2 courgette, gewassen en geschild
  • 2 tomaten, ontpit
  • olijfolie
  • zeste en sap van 1 citroen
  • 2 zalmfilets
  • boter
  • 2 eetlepels zure room

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de fregola in een steelpannetje en giet er de bouillon over. Breng aan de kook en laat de fregola garen tot hij zacht is en het vocht helemaal opgenomen is.
  • Roer het sjalotje en de peterselie onder de fregola en kruid met peper en zout.
  • Met een wortelschraper, trek je lange linten van de courgette. Doe ze in een kom. De zaadlijst gooi je weg.
  • Snij de tomaten in blokjes en doe ze bij de courgetteslierten.
  • Bedruppel de salade met olijfolie en citroensap. Kruid met peper en zout.
  • Doe wat olijfolie en een klontje boter in een pan en verwarm ze op medium warmte.
  • Dep de zalmfilets droog en kruid ze aan beide zijden met peper en zout.
  • Bak de zalmfilets mooi bruin en draai ze dan om om de tweede zijde te bakken.
  • Verdeel de fregola over 2 borden.
  • Verdeel de courgettesalade over de fregola.
  • Leg op elk bord een zalmfilet.
  • Meng de zure room met wat citroensap en -zeste, peper en zout. Lepel deze dressing over de zalm.

TIP:

Ik bak de zalm niet te lang, zodat hij nog een beetje rauw is van binnen.


Reacties