Grieks eenpansgerecht
Foto Cathy Van de Moortele |
Een eenpansgerecht dat je liefst een dag op voorhand maakt, gewoon omdat het opgewarmd nog beter smaakt. Stukken aardappel worden gegaard in tomatensaus, waarna er sperzieboontjes aan toegevoegd worden. Je werkt het geheel af met stukken feta en je serveert het gerecht met rustiek brood. Wat denk je?
Wat hebben we nodig:
- 50 ml olijfolie
- 1 grote ui, gepeld en grof gehakt
- 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
- 40 gr tomatenpuree
- 1 groot blik (800 gr) tomatenblokjes van een goed merk
- 600 gr aardappelen, goed gewassen en in gelijke stukken gesneden
- 400 ml water (spoel het blik van de tomaten er mee uit)
- 300 gr sperzieboontjes, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
- verse bladpeterselie, gesnipperd
- peper van de molen
- zout
- feta, in stukken gebroken
- sap en zeste van 1/2 citroen
Hoe gaan we te werk:
- Laat de olijfolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
- Fruit de ui glazig, zonder hem te laten kleuren.
- Laat de knoflook zijn smaak vrijgeven.
- Roer de tomatenpuree door de uien en laat die even meebakken.
- Blus met de tomatenblokjes en warm goed door.
- Voeg de stukken aardappel toe en roer om.
- Spoel het blik met 400 ml water en giet dat in de pot.
- Breng het geheel aan de kook, zet een deksel op de pan en laat de aardappelen 15 min garen op medium vuur.
- Leg de boontjes op de aardappelen, strooi er de peterselie over en kruid met peper en zout.
- Roer niet om. Laat de aardappelen verder garen, zonder deksel, tot ze zacht zijn. Afhankelijk van de grootte van je aardappelstukjes, reken je hiervoor 20 - 30 min.
- Breek de feta over het gerecht en dien op met rustiek brood.
TIP:
Je kan er ook voor kiezen om de boontjes niet te versnijden. Voeg ze dan al vroeger toe aan het gerecht, ze zullen meer tijd nodig hebben om te garen.
Ik heb de aardappelen niet geschild, alleen heel goed geboend onder water met een schuursponsje.
In Griekenland vind je dit gerecht onder de naam fasolakia.
Reacties