Traaggegaarde varkensribben in tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Ik koop ze eigenlijk niet zo vaak: varkensribbetjes. Hier in België zijn spareribs een graag gezien item tijdens het BBQ seizoen. Naar het einde van het jaar toe, wou ik er eigenlijk iets heel anders mee maken. Deze stoofpot is weer lekker winters. Het geurt hier geweldig!

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg varkensribben, in porties gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • artisanale smout (of andere vetstof als je geen smout hebt)
  • 1 kleine ui, gepeld en in 4 gesneden
  • 1 kleine wortel, geschraapt in grof gesneden
  • 1 steel selder, gewassen en grof gesneden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 koffielepel N'duja (facultatief maar o zo lekker)
  • 50 ml rode wijn
  • 1 ui, gepeld en in grove brunoise gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 3 stelen selder, gewassen en in grove brunoise gesneden
  • 1 grote fles tomatenpassata (700 ml)
  • 1 bouquet garni van laurier, thijm en rozemarijn

Hoe gaan we te werk:

  • Kruid de ribben aan alle zijden flink met peper en zout.
  • Laat een zware pot, type Le Creuset, goed warm worden op het vuur.
  • Laat de smout smelten.
  • Bak de ribben mooi aan tot ze een korstje en een bruine kleur krijgen. Doe dit in meerdere keren als je pot niet groot genoeg is. Teveel ribben tegelijk in de pot zullen niet karamelliseren maar eerder stomen.
  • Haal de ribben uit de pot en zet ze even apart.
  • Hak de ui, wortel en selder heel fijn in de keukenrobot. Fruit deze soffritto aan in het resterende bakvet en laat die wat zachter worden.
  • Roer de tomatenpuree en de N'duja door de soffritto en laat die even meefruiten.
  • Blus met de rode wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Doe de groenten in de pan, overgiet met de passata en breng de saus aan de kook.
  • Spoel de fles van de passata uit en giet dat vocht ook in de pot (zo'n 150 ml).
  • Leg het vlees terug in de saus met je bouquet garni, zet een deksel op de pan (laat wat ruimte zodat het vocht weg kan) en zet het vuur op medium warmte.
  • Laat de ribben zo'n 2.5 - 3u garen of tot het vlees heel zacht geworden is (ik heb ze gegaard op stand 5 van de 9 standen).
  • Gooi het kruidentuiltje weg.
  • Serveer deze traaggegaarde varkensribben met een smeuïge aardappelpuree (of pastinaakpuree?) of pasta.

TIP:

In Spanje heb je sofrito; een combinatie van ui, knoflook en tomaat, als basis voor tal van sauzen. In Italië heb je soffritto, een combinatie van zeer fijngehakte ui, wortel en selder.
De N'duja heb ik gevonden in een Italiaanse speciaalzaak in Gent. Het is een pittige spread van varkensworst. Het maakt de saus pittiger en smaakvoller.
Heb je een slowcooker in huis? Maak dit stoofgerecht dan hier in klaar, je hebt er geen omkijken naar.
Ik heb ricotta gnocchi geserveerd bij deze ribbetjes. Heerlijk met de tomatengroentensaus!

Reacties