Russische kruidkoekjes (pryanik)
Foto Cathy Van de Moortele |
In België zijn we trots op onze speculoos (als de wind goed zit, kunnen we hier genieten van de reuk van de Lotus koekjes in Lembeke), terwijl de Nederlanders de speculaas hoog in het vaandel dragen. In Rusland genieten ze van deze pryanik, heerlijke kruidkoeken, die je kan vullen met bijvoorbeeld confituur of nootjes, of puur eten. Ik heb ze nadien nog geglazuurd omdat ik dat wel passend vond voor een winterkoekje. Ben jij ook fan?
Het deeg wordt netjes afgewogen en in een houten koekjesvorm geduwd, om ze daarna voorzichtig uit de vorm te kloppen en af te bakken. Altijd spannend, zeker dat eerste koekje. Ik heb het beste gewicht voor mijn houten vorm achteraan op het plankje geschreven, dat maakt volgende bakbeurten weer makkelijker. Er kwamen 20 koekjes uit dit recept (ze zijn best groot).
Wat hebben we nodig:
- 150 gr fijne griessuiker
- 150 gr lekkere honing (geen nephoning!)
- 100 gr boerenboter, in stukjes gesneden
- 5 gr koekkruiden
- 2 gr pure cacao (voor de kleur)
- 2 eieren
- 470 - 500 gr patisseriebloem
- 3 gr bakpoeder
- snuifje zout
- 1 eiwit
- 50 gr bloemsuiker (gezeefd)
Hoe gaan we te werk:
- Doe de suiker met de honing en de boter in een hoog pannetje en laat alles samen smelten op een medium vuur. De suiker moet helemaal opgelost zijn.
- Neem het pannetje van het vuur en klop er de koekkruiden en cacao door, tot alles mooi gemengd is. Roer er nu 100 gr van de bloem door en meng opnieuw goed tot een egaal, donkerbruin beslag.
- Giet deze massa in de kom van de Kenwood en laat het even afkoelen. Bevestig de K-klopper.
- Verwarm de oven voor op 230°C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
- Klop de eieren één voor één door de massa en voeg dan 200 gr van de bloem met het bakpoeder en het zout toe.
- Hou 30 gr van de resterende bloem apart en voeg de rest toe aan het deeg.
- Laat het deeg mooi samenkomen tot een stijf, niet plakkerig geheel. Het moet een beetje de structuur hebben van klei of playdough.
- Neem je houten koekjesvorm of speculoosplankje en bestuif dat met bloem. Klop overtollige bloem uit de vorm. Je doet dit elke keer opnieuw, voor je de vorm vult, zodat de koekjes niet blijven kleven in de vorm.
- Zoek de juiste hoeveelheid deeg voor jouw vorm. Voor mijn vorm was dat 45 gr. Ik heb 20 balletjes van 45 gr afgewogen. Maak worstjes van het deeg en rol ze uit tot een ovaal. Bestuif het deeg lichtjes met bloem en leg het lapje met de bebloemde kant naar beneden in de houten vorm.
- Er mag geen overschot aan deeg uit de vorm steken, anders heb je teveel deeg gebruikt.
- Met je duimen duw je voorzichtig de zijkanten van het deeg een klein beetje naar binnen, zodat het deeg al loskomt van de vorm. Klop de vorm nu op je werkblad, zodat het koekje uit de vorm valt.
- Leg de koekjes op de bakplaat en borstel overtollige bloem weg.
- Bak de koekjes 5 min, zet de ovendeur even open om de hoogste warmte eruit te laten en bak ze daarna nog 5 - 10 min verder (afhankelijk van de grootte van je vorm). Voor mijn koekjesvorm was dat nog 5 min. Hou de koekjes in de gaten, zodat ze niet verbranden.
- Haal de koekjes van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.
- Ga zo verder tot alle deeg op is.
- Klop het eiwit op met de gezeefde bloemsuiker.
- Met een borsteltje glazuur je de afgekoelde koekjes. Je kan ze ook een tweede laagje geven om het glazuur nog wat meer naar voor te laten komen.
De houten vorm is enkel om het koekje te vormen, niet om mee te bakken!
Was je vorm niet in water. Gebruik een tandenstokertje en een borsteltje om eventuele deegrestjes weg te halen.
De koekjes harden uit tijdens het afkoelen.
Bewaar de koekjes in een blikken trommel.
De houten vorm heb ik gekocht bij AliExpress.
Haal je honing bij een imker. Koop geen honing die niet 100% honing is, maar waar suiker aan toegevoegd is. Ik heb voor deze koekjes een Spaanse heidehoning gebruikt, mooi donker van kleur en heerlijk van smaak.
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties