Appelcake met suikerglazuur en knapperige nootjes

Foto Cathy Van de Moortele

Vandaag was mijn vrije dag. Ik had enkele appels liggen die net te zuur waren om zo uit het vuistje te eten, maar het prima zouden doen in combi met iets zoet. Appelcake dus! De oven is snel voorverwarmd, de vormen gebruiksklaar in de kast. Daar gaan we!

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 200 gr fijne griessuiker
  • 200 gr eieren (4 medium eieren)
  • 200 gr zelfrijzende bloem
  • 2 zurige appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • kaneel
  • 100 gr bloemsuiker, gezeefd
  • 1 koffielepel vanille extract
  • 1 tot 1.5 eetlepels slagroom
  • 65 gr pecannootjes, geroosterd in een droog pannetje

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een langwerpige cakevorm klaar. Vet hem lichtjes in en bestuif hem met bloem. Klop overtollige bloem uit de vorm.
  • Klop de boter romig in de kom van de Kenwood.
  • Voeg de suiker toe en laat de Kenwood alles goed kloppen tot een lichtgekleurd en zacht mengsel. Neem hier je tijd voor, hoe beter het beslag opgeklopt is, hoe lekkerder de cake zal zijn (en wie wil dat nu niet?).
  • Voeg de eieren Ă©Ă©n voor Ă©Ă©n toe en klop goed  na elke toevoeging.
  • Doe de bloem in 2x bij het beslag en meng nogmaals goed.
  • Schep de helft van het beslag in de cakevorm.
  • Snij de appels in dunne plakjes en bestuif ze met wat kaneel.
  • Schik de appeltjes op het beslag en giet de rest van het beslag over de appeltjes. Effen het oppervlak.
  • Bak de cake 1u.
  • Laat de cake afkoelen in de vorm op een rooster.
  • Ontvorm de cake.
  • Doe de bloemsuiker in een kommetje en giet er het vanille extract bij.
  • Voeg 1 eetlepel slagroom toe en meng goed met een kleine garde. Het glazuur mag niet te dik zijn, maar ook niet te lopend. Hij moet de bovenkant van de cake bedekken zonder er af te lopen. Is het glazuur te dik, voeg dan nog 1/2 eetlepel room toe.
  • Besmeer de cake bovenaan met het glazuur.
  • Hak de nootjes fijn en strooi ze meteen over het glazuur.
  • Geniet!

TIP:

Bewaar de cake in de koelkast in een afgedekte doos.

Reacties