Spatchcock kip

Foto Cathy Van de Moortele

Deze prachtige braadkip kreeg vandaag een speciale behandeling. Ik heb mijn gevogelteschaar uit de lade gevist om de ruggengraat weg te snijden, zodat ik de kip mooi open kon leggen. Dit zou een meer gelijkmatige garing garanderen en ik zag dat wel zitten. De kip is op smaak gebracht met verse kruidenboter zodat ze mooi sappig en smaakvol wordt. Ben je er klaar voor? 

Wat hebben we nodig:

  • 1 braadkip
  • 125 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zeste en sap van 1/2 citroen 
  • lookpoeder
  • uienpoeder
  • zoet paprikapoeder
  • verse thijm, gerist
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Leg de kip op je snijplank, met de filets naar beneden. Voel de ruggengraat op de rug van de kip en gebruik je gevogelteschaar (of een scherpe keukenschaar) om de ruggengraat weg te snijden (snij links en rechts van de ruggengraat tot de ruggengraat volledig los is). 
  • Draai de kip om en duw met beide handen op de kip tot het borstbeen gebroken is en de kip helemaal plat ligt.
  • Maak de kruidenboter: met een vork plet je de boerenboter. Meng die met de olie, de citroenzeste en het sap. Kruid flink met lookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, verse thijm, peterselie, peper en zout. Meng alles goed door elkaar.
  • Met je vinger maak je het vel los rond de kipfilets en de dijen. Gebruik een deel van de kruidenboter om die holtes op te vullen (silicone handschonen zijn hier geen overbodige luxe). Gebruik de rest van de boter om de kip helemaal in te smeren, voor- en achterkant.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Ik heb een bakplaat gebruikt met een rooster, zodat de kip mooi op het rooster kan liggen. Onder het rooster heb ik gekookte aardappelen gelegd, die straks alle sappen kunnen opnemen. Tussen de aardappelen heb ik stukken citroen gelegd en enkele takjes thijm. 
  • Leg de kip op het rooster en bestuif ze nogmaals met paprikapoeder. Kruid nog eens extra met wat grof zout en strooi er nog wat thijm en peterselie over. Leg ook de ruggengraat erbij en laat die meebakken (ik gebruik die ruggengraat en het karkas van de kip om verse bouillon te maken).
  • Drizzle met olijfolie.
  • Schuif de kip voor 1u - 1u15 in de oven. Bedruip ze halverwege de gaartijd met de sappen.
  • Laat de kip 10 min rusten voor je ze aansnijdt.

TIP:

Gooi het karkas niet weg, maar gebruik hem als smaakmaker in je verse bouillon. Ik spaar deze karkassen op in mijn vriezer, naast een zak waar groentenafval in zit. Verse bouillon is zo smaakvol en je weet wat er in zit.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties