Gevulde champignons

Foto Cathy Van de Moortele

Champignons vind je in allerlei formaten en smaken. Ik had toevallig nog wat kastanjechampignons over (de bruine versie van de witte champignons) en besloot die op te vullen en bij mijn zoete aardappelen in de oven te zetten (multitasken, remember?). Heerlijk! Kies je champignons niet te groot, zo kan het hapje in 1x in je mond. Ideaal als aperitiefhapje. Je zal allicht wat vulling over hebben, maar niets houdt je tegen om die vulling te serveren met toastjes.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 bakjes kastanjechampignons, schoongemaakt
  • 1 klontje boerenboter
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • peper van de molen
  • zout
  • 250 gr ricotta
  • platte peterselie, fijngesnipperd (+ extra)
  • 35 gr Parmezaanse kaas, geraspt (+ extra)
  • 30 gr pecannoten, fijngehakt (+ extra)

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Zet een ovenschaal klaar waar alle champignons in passen en vet die lichtjes in met wat olijfolie.
  • Snij een fijn plakje van de steeltjes van de champignons en gooi dat weg.
  • Breek de steeltjes voorzichtig uit de hoedjes en snijd ze zo fijn mogelijk.
  • Laat een klontje boter smelten in een pan en bak de champignons aan.
  • Laat de champignons hun vocht zoveel mogelijk afgeven. Daarna beginnen ze mooi te kleuren en droger te worden.
  • Voeg de gesnipperde sjalot toe en pers de knoflook over de sjalotjes.
  • Fruit nog even verder tot de sjalotjes zacht en lichtjes gecaramelliseerd zijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat deze vulling even afkoelen.
  • Plet de ricotta met een vork in een kommetje. Meng de peterselie, Parmezaanse kaas en de nootjes eronder.
  • Roer nu de champignonsteeltjes en sjalotjes onder de ricotta.
  • Vul de hoedjes op met deze vulling. Er mag een bergje vulling in.
  • Strooi nog wat extra kaas en nootjes over de champignons en schuif ze voor 20 min in de hete oven.
  • Laat ze 5 min afkoelen.
  • Bestrooi met extra peterselie en dien op.

TIP:

Je kan ook een andere harde kaas nemen als je geen Parmezaanse kaas lust.
De ricotta kan je ook vervangen door zachte geitenkaas of Philadelphia.
Bak enkele plakjes spek krokant en hak ze fijn. Meng het spek met de vulling en strooi bovenop de champignons nog wat extra spek.


Reacties