Polenta

Foto Cathy Van de Moortele

Het was lang geleden dat ik nog eens polenta gemaakt had en ik vond het eigenlijk wel een leuk bijgerecht voor bij de kwartelboutjes van gisteren. Ik heb gekozen voor voorgekookte polenta, die neemt minder tijd in beslag (3 min kooktijd) dan de gewone polenta (50 min).

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr water
  • 150 gr voorgekookte polenta (+ een beetje extra om te paneren)
  • scheutje olijfolie
  • klontje boerenboter
  • peper van de molen
  • zout
  • verse thijm, gerist
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • 20 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • boerenboter

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een rechthoekige schaal klaar en vet die lichtjes in. Leg ook een rol plastic folie klaar.
  • Zet het water op het fornuis en breng het aan de kook.
  • Eenmaal het water kookt, giet je de polenta straalsgewijs in de pot en klop je onmiddellijk en continue met een garde de polenta door het water. Giet de polenta er niet in 1x bij, anders heb je gegarandeerd een dikke klomp polenta. 
  • Blijf vooral goed roeren met de garde en als dat te moeilijk wordt, schakel je over naar een houten lepel.
  • Na 3 min is de polenta gaar. Roer er snel wat olijfolie en boter door, net als de kruiden en een deel van de Parmezaanse kaas. De polenta stijft zeer snel op dus wees voorbereid.
  • Stort de polenta in de schaal, strijk glad en dek onmiddellijk af met plastic folie, rechtstreeks op de polenta.
  • Laat de polenta zeker een uur opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de plastic folie.
  • Draai de schaal om en versnij de polenta in rechthoeken met een scherp mes.
  • Wentel de polenta door de extra polenta om hem te paneren en voor een krokant korstje te zorgen.
  • Laat wat boter goed warm worden in een pan.
  • Bak de polenta aan alle zijden lichtbruin.
  • Strooi de rest van de geraspte Parmezaanse kaas over de polenta en serveer.

TIP:

Je kan de polenta gerust daags voordien al maken en hem in de koelkast bewaren, tot je hem wilt versnijden en bakken.




Reacties