Bolcourgetten met granen

Foto Cathy Van de Moortele

Zijn ze niet prachtig, die mooie ronde bolcourgetten? Ideaal om op te vullen. Vandaag heb ik gekozen voor een granenvulling, nadat ik een doos More than rice had mee gebracht van Delhaize: gepofte kikkererwten en linzen in de vorm van Griekse pasta. Rijk aan eiwitten en vezels en koolhydraatarmer dan rijst. Altijd bereid om nieuwe zaken uit te testen, nam ik deze verpakking mee naar huis en ben er superblij mee! De granen zijn gaar op amper 9 min, dus ideaal voor een snelle maaltijd 's avonds. Ook restjes van deze granen doen het goed voor je koude lunch de volgende dag. Ik heb er deze keer cranberries bij gedaan (het is die tijd van het jaar), maar ook nootjes of rozijnen zouden hier welkom zijn.
Anyway, gevulde courgetten dus. En voor niet zo gek is van courgetten: ik heb er ook een tomaat mee gevuld en ook dat was een goeie keuze!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1/2 ui, gepeld en gesnipperd
  • 175 gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • peper van de molen
  • zout
  • 150 gr More than rice kikkererwten & linzen
  • 4 bolcourgetten, gewassen
  • 15 gr gedroogde veenbessen
  • klontje boter
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Zet een ovenschaal klaar en doe er een bodempje water in (zo zullen de courgettes niet vastkleven aan de ovenschaal).
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit de uisnippers glazig en voeg dan de gehalveerde tomaatjes toe.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de tomaatjes slinken op een zacht vuur.
  • Snij de kapjes van de courgetten en hou ze op apart.
  • Hol de courgettes zoveel mogelijk uit met een meloenlepeltje. Het vruchtvlees heb ik bij de soep gedaan. Kruid de binnenkant van de courgette met peper en zout, nadat je ze ingestreken hebt met olijfolie.
  • Ondertussen kook je de granen beetgaar.
  • Net voor je ze afgiet, voeg je de veenbesjes toe aan de granen. Laat ze 5 min wellen en giet daarna de granen af.
  • Meng de granen met de uien/tomaat, roer er een klontje boter en gesnipperde peterselie door.
  • Kruid nogmaals af met peper en zout.
  • Vul de courgetten met de granen. Zet de kapjes er weer op en zet de gevulde courgetten in de ovenschaal.
  • Bak de courgetten 40 - 45 min of tot ze zacht zijn.

TIP:

Liever gevulde tomaten? Haal de tomaten dan leeg, kruid de binnenkant met zout en laat ze 10 min omgekeerd uitlekken op keukenpapier voor je ze vult.
De granen kan je bijvoorbeeld vervangen door bulghur, tarwekorrels of Griekse pasta.
We hebben de courgetten gegeten met saté van gemarineerde varkenshaas. Heerlijk!

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties