Traaggegaarde spinnenkoppen

Foto Cathy Van de Moortele

Dit stukje varkensvlees vind je niet in elke toonbank, maar als je er kan aan geraken: neem ze gerust eens mee. Spinnenkop is een stuk vlees uit het achterkwartier van het rund of het varken. Ik heb gekozen voor varkensspinnenkop, aangezien mijn slager die standaard in de toonbank heeft liggen. Een vreemd uitziend stuk spiervlees, doorweven van vet en ligamenten maar oh zo lekker wanneer het de tijd krijgt om langzaamaan te garen.
Gezien niet iedereen een slowcooker heeft, heb ik ze deze keer op het fornuis gemaakt. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 kg spinnenkoppen, versneden
  • peper van de molen
  • zout
  • smout (of andere vetstof)
  • 2 uien, gepeld, gehalveerd en in repen gesneden
  • 50 ml witte wijn
  • 300 ml bouillon (ik heb verse kippenbouillon gebruikt)
  • 200 ml water (en extra, indien nodig)
  • 2 takjes rozemarijn
  • enkele takjes thijm
  • 3 laurierblaadjes
  • alle tenen van 1 bol geconfijte knofloof (zie TIP)
  • culinaire room (facultatief)

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en laat die goed warm worden.
  • Dep de spinnenkoppen droog en kruid ze aan beide zijden met peper en zout.
  • Laat de smout smelten in de pot (dat gaat heel snel als de pot goed warm is).
  • Korst het vlees mooi aan beide zijden. Doe dit in meerdere keren, zodat er niet teveel vlees tegelijk in de pot ligt. Haal het gekorste vlees uit de pot en laat het rusten in een kom.
  • Voeg wat extra smout toe indien nodig en doe de uien in de pan.
  • Laat de uien zachtjes bakken tot ze lichtbruin en zacht zijn. Kruid ze met peper en zout.
  • Blus de uien met de wijn en schraap alle braadrestjes los.
  • Laat de wijn praktisch uitkoken.
  • Giet de bouillon en het water bij de uien en breng die aan de kook.
  • Leg het vlees weer in de pot, samen met de kruiden en de tenen knoflook.
  • Zet het deksel op de pot en laat de spinnenkoppen zo'n 1.5u - 2u zachtjes garen op een laag vuurtje.
  • Werk de saus af met room, als je dat lekker vindt.

TIP:

Geconfijte knoflook is zo lekker! Je moet het echt eens maken. Snij de bovenkant van een volledige bol knoflook weg, zodat de tenen bloot leggen. Zet de bol knoflook op een vel aluminiumfolie en besprenkel goed met olijfolie. Vouw het aluminiumfolie goed dicht en laat de knoflook 1u garen in een oven van 200°C. Je kan dit gerust doen wanneer er een ander gerecht in de oven zit.
Na het garen van de knoflook, open je het pakketje en laat je de knoflook even afkoelen. Duw nu op de onderkant van de bol en de geconfijte knoflooktenen komen mooi tevoorschijn. Superlekker op stokbrood of in dit gerecht.
De uien zullen mooi wegsmelten in de saus. 

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties