Aardappelkrans met rozemarijn

Foto Cathy Van de Moortele

We kunnen ons geen leven voorstellen zonder aardappelen. Ze komen hier toch bijna dagelijks in één of andere vorm op tafel. De minst gebruikelijke methode in ons gezin, is de gewone, gekookte aardappel. Maar geloof me vrij, als ik zeg dat er tal van andere manieren zijn om aardappelen te bereiden. Deze aardappelkrans met rozemarijn is zo feestelijk maar makkelijk, dat je hem algauw wekelijks op het menu wilt zetten.

Wat hebben we nodig:

  • 300 gr aardappelen, geschild en gewassen
  • 25 ml olijfolie
  • 50 gr boter, gesmolten
  • peper van de molen
  • zout
  • naaldjes van 1 tak rozemarijn, fijngehakt
  • lookpoeder
  • chilivlokjes
  • Parmezaanse kaas, geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snij de aardappelen met een mandoline in dunne, gelijke plakjes (niet zo dun als chips, maar ook weer niet te dik).
  • Meng de olie met de boter en de kruiden.
  • Giet deze mengeling over de aardappelplakjes.
  • Hussel goed door elkaar.
  • Schik de aardappelplakjes in een krans in een ronde ovenschaal.
  • De resterende plakjes schik je in het midden. Vergeet niet om ze mooi te overlappen.
  • Giet de rest van de gekruide vetstof erover.
  • Zet de aardappeltjes 40 min in de oven tot ze gaar zijn.
  • Besprenkel de aardappeltjes met nog wat extra olijfolie, kruid af met chilivlokjes en rasp er nog wat Parmezaanse kaas over.
  • Zet de aardappeltjes nog even onder de grill om ze mooi krokant te maken.

TIP:

Je kan ook thijm gebruiken ipv rozemarijn of beide.

Reacties