Gevulde aardappelen

Foto Cathy Van de Moortele

De aardappelreeks: we mogen trots zijn op onze Belgische aardappelen! Ze zijn smaakvol en voedzaam en bewaren goed. Vandaag gaan we aardappelen poffen in de oven, ze uithollen en het kruim gebruiken als vulling, voor de aardappelen weer de oven in gaan. Klinkt dat als een goed idee? Ik dacht het wel.

Wat hebben we nodig:

  • 4 grote aardappelen, schoongeboend
  • olijfolie
  • 3 banaansjalotten (lange sjalotten), gepeld en in fijne plakjes gesneden
  • krulpeterselie, gesnipperd
  • bieslook, gesnipperd
  • boerenboter
  • emmentaler
  • peper van de molen
  • zout
  • verse nootmuskaat

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Prik de aardappelen in met een vork. Dit zal er voor zorgen dat de schil niet openbarst.
  • Pof de aardappelen 1u in de oven, op een rooster.
  • Ondertussen laat je wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit de sjalotten mooi glazig en laat ze afkoelen.
  • Laat de gepofte aardappelen even afkoelen zodat je je handen niet verbrandt.
  • Leg de aardappelen horizontaal op je snijplank en snij een deeltje van de bovenkant weg.
  • Snij het kruim van de aardappel meerdere keren in met een aardappelmesje. Gebruik een meloenlepeltje om het kruim uit de aardappelen te halen.
  • Duw het aardappelkruim door een aan pureeknijper (of passe-vite) en meng met de gefruite sjalotten, peterselie, bieslook, een klont boter en een geraspte emmentaler naar smaak. Kruid deze puree met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Vul de uitgeholde aardappelen voorzichtig met de kruidenpuree.
  • Leg er een klontje boter op, rasp er nog wat extra kaas bovenop en leg de hoedjes terug op de aardappelen. 
  • Druppel wat olijfolie over de hoedjes.
  • Bak de aardappelen nog 30 min in de warme oven en dien meteen op.

TIP:

Lekker bij gebraad.
Ik koop mijn aardappelen meestal bij de aardappelboer, maar voor deze gepofte aardappelen heb ik graag gladde aardappelen met een zeer propere schil, omdat we de schillen ook opeten.


Reacties