Pittige kokos scampi curry

 

Foto Cathy Van de Moortele

Wanneer ik pittig zeg, dan bedoel ik niet Indiaas pittig, maar gewoon Vlaams pittig. De kokosroom verzacht de curry zonder dat de curry naar kokos smaakt. Gebruik ook eens kokosolie in plaats van boter en je bent vertrokken voor een heerlijke maaltijd. Ik heb de curry geserveerd met rijst en vers gebakken chapati, maar naan is zeker ook een goeie optie.

Wat hebben we nodig:

  • 450 gr scampi, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • peper van de molen
  • zout
  • sap van 1 citroen
  • kokosolie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 stuk gember, geschild en geraspt
  • 1 eetlepel garam masala
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel kurkuma
  • enkele chilivlokjes (of meer als het pittiger mag)
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 500 ml tomatenblokjes
  • 400 gr dikke kokosroom (niet de melkvervanger)
  • verse koriander (of peterselie als je geen koriander lust), gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Droog de scampi met keukenpapier. 
  • Kruid ze met peper, zout en het sap van 1 citroen. Laat de scampi 20 min marineren.
  • Ondertussen laat je 2 eetlepels kokosolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Bak de uisnippers aan en laat ze lichtjes karamelliseren.
  • Voeg de knoflook en gember toe en bak die even mee.
  • Kruid met garam masala, kerrie, kurkuma, chili, koriander. Laat alle kruiden even mee bakken, zodat ze hun smaken kunnen vrijgeven.
  • Voeg de tomatenblokjes en kokosroom toe en laat de curry op een zacht vuur trekken.
  • Laat wat kokosolie goed warm worden in een pan.
  • Dep de scampi droog met keukenpapier en bak ze kort aan beide zijden.
  • Voeg de gebakken scampi toe aan de saus en warm nog even kort door.
  • Strooi de koriander (of peterselie) over de curry en dien op.

TIP:

Wil jij ook graag chapati maken? Klik dan op volgende link.
Ik kook de rijst (3x wassen in een kom met koud water - afspoelen in een zeef is niet hetzelfde!) met laurier, kardemompeulen en kruidnagel.
De tomatenblokjes heb ik in deze curry vervangen door mijn zelfgemaakte chunky tomatensaus: extra uien, extra smaak, extra versheid.


Reacties