Zachte platbroden

 

Foto Cathy Van de Moortele

Je kan deze zachte platbroden mooi openen om te vullen met rauwkost, vlees, sausjes, alles wat je maar lekker vindt. Serveer ze bij een BBQ of een feestje met vrienden en laat elk zijn eigen brood vullen. Deze broden eet je best zo snel mogelijk op, wanneer ze nog mooi warm en plooibaar zijn.

Wat hebben we nodig:

  • 160 gr lauwwarm water
  • 160 gr lauwwarme melk
  • 10 gr korrelgist
  • 10 gr suiker
  • 500 gr patisseriebloem
  • 8 gr zout
  • 30 gr olijfolie
  • extra olijfolie
  • verse bladpeterselie, fijngesnipperd
  • enkele chilivlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Doe alle ingrediĆ«nten in de kom van de Kenwood, precies in de volgorde zoals ze genoteerd staan.
  • Laat de Kenwood alles mooi kneden tot een glad, homogeen deeg.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 1u rijzen.
  • Ontgas het deeg door er met je vuist in te slaan en verdeel het in 6 gelijke porties van ongeveer 145 gr.
  • Dek de porties af met een handdoek en laat ze 10 min rusten, zodat de gluten kunnen ontspannen.
  • Rol elke portie deeg uit tot een niet te dunne cirkel. Zorg dat je werkblad met bloem bestoven is en bestuif ook je deegrol met bloem.
  • Zet een grote pan met zware bodem op het vuur en laat die op medium-hoge temperatuur komen.
  • Klop het deeg af zodat er geen bloem meer aan kleeft (bloem verbrandt in de pan en zorgt voor zwarte, verbrande vlekken op je brood) en leg het deeg in de warme pan.
  • Laat het brood bakken tot zich bubbels beginnen te vormen op de bovenkant van het brood.
  • Met een spatel draai je het brood voorzichtig om, zodat je ook de andere kant kan bakken. 
  • Het brood zou nu moeten beginnen opblazen.
  • Hou het brood warm tussen een keukenhanddoek.
  • Wanneer alle broden gebakken zijn, bestrijk je de bovenkanten met wat olie (of gesmolten boter) en bestrooi je ze met wat peterselie en chilivlokjes.

TIP:

Sommige broden zullen beter opblazen in de pan dan andere. Dat gebeurt nu eenmaal en zal ook afhangen van de sterkte van de gist, de manier van opbollen en uitrollen, de hitte van je pan, je vaardigheid in het maken van platbroden. Maar ook als ze niet opblazen, kan je ze nog prima eten. Je kan ze dan alleen niet openen om te vullen maar wel gebruiken als wrap.

Reacties