Aardbeiconfituur
Foto Cathy Van de Moortele |
Het aardbeiseizoen loopt op zijn einde. Ik heb meteen 5 kg aardbeien besteld om confituur te maken en mijn bestelling bokalen was net binnengekomen. Ideaal dus! Zo kunnen we de rest van het jaar genieten van dit zomerse fruit.
Wat hebben we nodig:
- 2 kg aardbeien plus wat extra aardbeien
- 1 kg geleisuiker Tiense Suiker
Hoe gaan we te werk:
- Was je bokalen en deksels. Ik doe dit in de vaatwas op het korte programma.
- Leg de deksels in een pot met gekookt water en hou ze warm.
- Spoel de aardbeien onder koud, stromend water.
- Met de punt van een aardappelmesje, verwijder je de kroontjes.
- Weeg af tot je 2 kg schoongemaakte aardbeien hebt.
- Mix de aardbeien glad met de staafmixer.
- Strooi de suiker over de aardbeien en meng door elkaar. Je kan de aardbeien nog eens mixen met de suiker.
- Breng alles over in een zware pot, type Le Creuset, en breng het fruit aan de kook.
- Van zodra het fruit goed kookt, zet je de timer op 3 min.
- Schep schuim weg, zodat je confituur mooi helder blijft.
- Zet een brede confituurtrechter op een bokaal en schep de confituur in de bokaal. Zorg dat de randen proper blijven. Vul de potten tot 2cm onder de rand.
- Haal een deksel uit het hete water, leg het even op een schone handdoek, en draai daarna het deksel op de bokaal. Draai het deksel niet te hard aan.
- Laat de confituur zo afkoelen. Draai ze niet om als je deze bokalen gebruikt (zie handleiding die bij de bokalen zit).
- Bewaar de confituur op een koele, donkere plaats.
TIP:
Je hebt altijd wat extra aardbeien nodig, omdat je de kroontjes wegsnijdt.
Gebruik geen verschillende soorten geleisuiker door elkaar: elke soort heeft zijn eigen kooktijd en ingrediƫnten.
Je kan ook opteren om de aardbeien eerst in stukjes te snijden, te mengen met de suiker, aan de kook te brengen en daarna pas te mixen. Ik mix ze liever op voorhand, om hete spatten te vermijden.
Vul je kookpot niet te hoog, zodat de confituur niet over de pot borrelt.
Reacties