Chapati's
Wat hebben we nodig:
- witte broodbloem
- water
- beetje olie
- Je neemt een kleine hoeveelheid bloem, bijvoorbeeld 100 gr. Strooi de bloem in een kom. Beetje per beetje voeg je koud water toe, tot je een deeg bekomt dat niet aan de kom plakt. Met je vingers neem je telkens het deeg op en wrijf je dat langs de kom, tot alle deeltjes mooi aan elkaar hangen. Gebruik niet teveel water of het deeg wordt te slap.
- Voeg enkele druppels olie toe om het deeg zachter te maken en kneed goed door. Laat het deeg 10 min rusten in de kom, onder een handdoek.
- Verdeel het deeg in gelijke bolletjes. Rol ze uit tot dunne, platte pannenkoeken.
- Bestuif de bolletjes deeg met wat bloem en klop de overtollige bloem er weer af.
- Verhit een koekenpan op een hoog vuur. Strooi een klein beetje bloem in het midden. Van zodra de bloem verkleurt, is de pan heet genoeg. Wrijf de bloem weg met een handdoek.
- Leg het eerste lapje deeg in de pan. Van zodra je blaasjes ziet verschijnen, draai je de chapati om. Er zullen al lichtbruine vlekjes te zien zijn. Bak nu de tweede kant.
- Draai de chapati nogmaals om.
- Neem een flexibele spatel en duw de randen van de chapati plat. De chapati zal nu helemaal opblazen. Draai het broodje om en doe hetzelfde met de andere kant.
- Leg de chapati op een keukenhanddoek in een mandje en vouw de handdoek dicht, om de warmte binnen te houden. Bak de volgende chapati's.
Chapati's moeten op het moment zelf gebakken worden en worden warm geserveerd.
Het deeg kan je wel op voorhand maken en een in een zakje in een afgesloten doos in de koelkast bewaren.
Chapati's worden normaal gemaakt met "atta" (chapati bloem). Je kan het kopen bij de Aziatische supermarkt (Himalaya in Gent). Je kan echter ook gewone witte broodbloem of bruine bloem gebruiken.
Maak eens een eier-chapati. Maak eerst je chapati broodje en hou het warm. Kluts 2 eieren en doe een beetje olie in je pan. Giet de eieren erin en gebruik de onderkant van een pollepel om de omelet steeds te draaien in de olie. Als de omelet bijna klaar is, leg je de chapati er van bovenop en laat je hem nog even bakken. Omdraaien en klaar! Je kan je eier-chapati nu nog beleggen met kip en groentjes en dan oprollen.
Reacties