Chocomousse van Stefan Elias

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik ken Stefan nu al een aantal jaren als niet alleen een fijne bakker, maar evenzeer een goeie lesgever en auteur van bakboeken. Toffe persoonlijkheid, met aandacht voor een correcte uitleg in begrijpbare taal. Stefan begon in de coronaperiode met het maken van YouTube filmpjes, zodat je nu niet alleen in zijn boeken de recepten kan volgen, maar hem ook aan het werk kan zien. Kijk gerust naar het filmpje van deze chocomousse!

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr fondant chocolade
  • 20 gr ongezouten boerenboter
  • 4 eierdooiers
  • 40 gr volle melk
  • 4 eiwitten

Hoe gaan we te werk:

  • Hak de chocolade fijn en doe ze in een glazen kom, met de boter.
  • Zet een steelpannetje met water op het fornuis en breng het aan de kook.
  • Zet de glazen kom met de chocolade en boter, bovenop het pannetje met kokend water. Draai het vuur uit.
  • Roer de chocolade zacht met de boter, tot er geen stukjes meer zijn (zorg dat de glazen kom het water niet raakt).
  • Blijf goed kloppen met een garde. 
  • Voeg de eierdooiers één voor één toe en klop goed na elke toevoeging.
  • Klop nu ook de melk onder de chocolade tot alles goed opgenomen is.
  • In een zuivere kom klop je de eiwitten mooi op. Ze mogen echter niet te stevig worden.
  • Spatel de eiwitten in 3x onder de chocolade.
  • Giet de chocomousse in 6 schaaltjes en zet ze minimum een uurtje in de koelkast.

TIP:

Kies een goed merk chocolade: hoe beter je chocolade, hoe beter je chocomousse zal zijn.
Alhoewel er geen suiker wordt toegevoegd aan deze chocomousse, zal hij niet te bitter zijn.
Voeg een klein snuifje zout toe aan de eiwitten om ze nog beter te kunnen opkloppen.
Op mijn Stoves fornuis heb ik een smeltfunctie, die ideaal is om chocolade te smelten zonder dat je een bain marie nodig hebt. Ik zet de functie op stand 2, waardoor de chocolade heel rustig smelt zonder aan te branden.

Reacties