Rijstpannetje met 3 soorten vlees

 

Foto Cathy Van de Moortele

Gebruik de ronde paellarijst (bombarijst) voor dit rijstgerecht en laat de basmatirijst deze keer in de kast staan. De chorizo, de ham en het spek geven hun specifieke smaak af aan de rijst en de bouillon doet de rest. Dek het rijstgerecht na het garen af met een handdoek en laat het nog 15 min rusten van het fornuis weg, voor je het opdient.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 150 gr chorizo, in plakken gesneden
  • 4 plakken ontbijtspek, in reepjes gesneden
  • 2 plakken ham, in reepjes gesneden
  • 1 kleine ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
  • 1/2 rode paprika, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • 1 tomaat, ontkroond, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • 1 takje thijm, gerist
  • 1 laurierblad
  • zout
  • 1/2 koffielepel zoet paprikapoeder
  • 50 ml witte wijn
  • 100 gr ronde paellarijst
  • 600 ml bouillon, heet
  • een handvol zwarte, ontpitte olijven, gehalveerd
  • verse peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Doe enkele lepels olijfolie in een grote pan en laat die warm worden.
  • Voeg de chorizo, ham en het spek toe. Bak het vlees op medium vuur tot het zijn olie vrij geeft.
  • Haal het vlees uit de pan en voeg de ui toe. Bak de ui tot hij zacht is.
  • Voeg de knoflook toe en bak die ook even mee.
  • Doe de paprikablokjes in de pan, schep om en laat meegaren. Alles mag nu zo even verder bakken tot het mengsel droog wordt.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en kruid met thijm, laurier, zout en paprikapoeder.
  • Blus met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de rijst toe en schep om.
  • Verdeel het vlees over de rijst en overgiet met de hete bouillon.
  • Breng het gerecht aan de kook, roer een laatste maal en laat de rijst nu verder garen op een medium vuur zonder te roeren. 
  • Zet de pot van het vuur eens de rijst alle bouillon heeft opgenomen en gaar is. 
  • Versier met de halve olijven.
  • Dek af met een keukenhanddoek en laat de pan 15 min rusten voor je opdient.
  • Werk af met peterselie.

TIP:

Vleesbouillon is de beste optie voor dit gerecht.

Reacties