Apple butter in de slowcooker
Foto Cathy Van de Moortele |
Het is niet echt confituur, het is ook geen compote (ook al lijkt het daar sterk op), maar het is een heel lekker broodbeleg met een prachtige herfstkleur. Ik ben er al helemaal wild van. Je hoeft de appelen niet te schillen, alleen heel goed te wassen. De pectine in de schil zorgt dat de apple butter mooi indikt.
Wat hebben we nodig:
- 2.5 kg boskoop appelen, gewassen in water met een scheut azijn
- 2-3 eetlepels water (of appelsap)
- 200 gr fijne griessuiker
- 140 gr lichtbruine suiker
- 1 eetlepel kaneel
Hoe gaan we te werk:
- Verwijder de klokhuizen en de pitjes van alle appels en snij de appels in gelijke partjes.
- Doe alle appelpartjes in de slowcooker en doe er het water bij.
- Stel de slowcooker in op HIGH en zet de timer op 4u.
- Voeg de twee soorten suiker en de kaneel toe, roer om en laat de apple butter verder garen op HIGH voor nog eens 4u.
- Zorg voor net gewassen en gedroogde bokalen met propere deksels. Gebruik een brede trechter om de hete apple butter in de potten te scheppen en sluit ze onmiddellijk af met het deksel. Laat de potten omgekeerd afkoelen en bewaar ze daarna in de koelkast.
TIP:
Leuk om als cadeautje te geven.
Serveer deze apple butter eens bij varkenskoteletten, op toast, op ontbijtpannenkoekjes, op cake, ...
De lange gaartijd zorgt voor een bijzonder geconcentreerde appelmoes met een dieprode kleur en superveel smaak.
Gebruik gerust verschillende soorten appels door elkaar, zodat zuur en zoet elkaar afwisselt.
Heb je geen slowcooker? Maak de apple butter dan op het fornuis in een zware pot, type Le Creuset. Nadat je de appelen aan de kook hebt gebracht, laat je ze 2u sudderen op een heel laag pitje, onder deksel. Roer af en toe door de appelen, zodat ze zich niet gaan vastzetten op de bodem. Voeg de suiker en kaneel toe na het eerste uur.
Bewaar de geopende bokalen sowieso in de koelkast.
Reacties