Snijbonen met tomaat

 

Foto Cathy Van de Moortele

Altijd blij wanneer het snijbonenseizoen is. Dit bijgerecht is voor mij zelfs goed als hoofdgerecht: snijbonen met tomaat. De snijbonen worden anders versneden als wij gewend zijn, want dit is een Spaans recept. Mooi om te zien hoe elk land zijn eigen manieren heeft om groenten te snijden. Heb je geen versie tomaten, gebruik dan gerust tomatenblokjes in blik.

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr snijbonen, schoongemaakt
  • zout
  • 2 - 3 rijpe tomaten, ontkroond en gewassen
  • peper van de molen
  • verse peterselie, gesnipperd
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
  • olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Snij elke snijboon in 3 stukken en snij die stukken daarna in de lengte door, zodat je lange strips hebt.
  • Zet een pan op het vuur met een bodem water en breng het water aan de kook met een snuif zout.
  • Leg de bonen in het kokende water en laat ze zo'n 2 - 3 min koken.
  • Rasp de tomaten met een grove rasp. Het vel gooi je weg.
  • Voeg de tomatenpulp toe aan de pan en laat de bonen verder garen.
  • Kruid met peper en extra zout indien nodig.
  • Werk af met peterselie, pijpajuin en een scheutje olijfolie.

TIP:

Ik hou er wel van als de bonen nog een beetje knapperig zijn. Proef ze af en toe om de gaarheid naar jouw smaak te garanderen.

Reacties