Chunky tomatensaus

Foto Cathy Van de Moortele

Tomatensaus verrijkt met uien en knoflook... je kan het overal bij eten: vis, vlees, pasta of zelfs gewoon bij brood, heerlijk is dat. Je kan er nooit genoeg van hebben. Deze saus kan je eventueel door de passe-vite halen of door een chinois duwen om de velletjes en pitjes eruit te halen en ze mooi egaal te maken, maar ik vind ze net zo lekker, wanneer ze nog chunky is en je nog stukjes tomaat en ui herkent.

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr olijfolie
  • 600 gr uien, gepeld en gesnipperd
  • 6 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 kg rijpe tomaten, ontpit en in stukjes gesneden
  • 140 gr tomatenpuree
  • zout
  • enkele chilivlokjes
  • enkele takjes jonge thijm, gerist
  • 45 gr olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de olie opwarmen in een grote, zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de uien aan tot ze goudkleurig en zoet zijn. Ze mogen een beetje caramelliseren, dat zal het zuurtje van de tomaat straks compenseren.
  • Voeg de look toe en laat die zijn aroma vrij geven.
  • Van zodra de look lekker begint te ruiken, voeg je alle tomatenstukjes en de tomatenpuree toe.
  • Kruid met zout, chili en thijm.
  • Breng de tomaten aan de kook onder deksel en laat ze dan 1u zachtjes pruttelen zonder deksel.
  • Kruid nogmaals bij met zout.
  • Laat de tomaten verder inkoken tot je een dikke saus hebt (dat kan gerust nog een uurtje duren).
  • Werk af met nog extra olijfolie en schep over in schone bokalen.
  • Vul de bokalen tot boven, sluit ze onmiddellijk af en draai de bokalen om.
  • Bewaar de bokalen in de koelkast.

TIP:

Als je de bokalen in de kast wilt bewaren, zal je ze na het vullen nog moeten koken om ze te steriliseren.
Voor mijn tomatensaus heb ik San Marzano tomaten gebruikt, omdat die nauwelijks pitjes bevatten en daarvoor ideaal zijn in dit recept.
Hoe rijper de tomaten, hoe beter de smaak van je saus zal zijn. 

Reacties