Kippenbouillon voor honden

Foto Cathy Van de Moortele

We hebben twee prachtige whippets: Inthe is bijna 13, Polly Pocket is 5. Polly sukkelt al een jaar met polyarthritis, waarvoor ze cortisonetabletten moet slikken. We hadden die cortisone graag afgebouwd en vervangen door natuurlijke middelen die haar konden helpen om haar gewrichten soepeler te houden en geen pijn te hebben. Na een bezoek aan Osteopaat/acupuncturist dierenarts Debyser uit Lo, kreeg ik de tip om onze Polly vers gemaakte bouillon toe te dienen. Deze kippenbouillon wordt gemaakt van kippenpoten met tenen (ze noemen dit deel van de kip ook wel de nagels) en die poten zitten toevallig boordevol collageen en goeie eiwitten. 
Dankzij een collega, kon ik aan 50 kippenpoten van scharrelkippen geraken en ik maakte meteen een eerste batch van deze bouillon. De bouillon werd heel gelatineus (das ook een bewijs dat er veel collageen in zit) en de honden zijn er dol op. De rest van de poten heb ik ingevroren voor een volgende keer.

Wat hebben we nodig:

  • 25 kippenpoten
  • flessenwater
  • 1/2 tas appelazijn

Hoe gaan we te werk:

  • Was de poten grondig in koud water. Wrijf goed tussen de tenen en haal het vuil van de nagels weg. Doe dit zeker 3 keer, tot het water helder is. Gooi onregelmatigheden weg.
  • Doe de poten in een grote kookpot en zet ze onder water.
  • Breng het water aan de kook en laat de poten 3 min koken.
  • Schuim onzuiverheden weg.
  • Haal de poten uit het water en doe ze in de kom van de slowcooker.
  • Giet het water weg en zet vers water op. Breng dat water aan de kook en overgiet de poten tot aan de rand van de slowcooker.
  • Voeg de appelazijn toe.
  • Laat de poten 24u garen op HIGH. Zorg dat je slowcooker op een hittebestendige ondergrond staat! Ik zet hem op een houten plank.
  • Na 24u moet je de botjes los in de bouillon zien liggen. 
  • De appelazijn zorgt ervoor dat het collageen en de mineralen uit de botten vrijkomt.
  • Giet de bouillon door een zeef en gooi botjes en vlees weg.
  • Gezien je veel poten gebruikt hebt voor deze bouillon, kan je hem nog wat aanlengen met vers water. Ik heb op 1400 ml bouillon 600 ml flessenwater toegevoegd.
  • Giet de bouillon na afkoelen, in ijsblokzakjes of ijsblokvormen en vries ze in.
  • De honden krijgen elke dag 1 ijsblokje bouillon bij hun ontbijt. 

TIP:

Als je minder poten gebruikt, zal de bouillon niet zo krachtig zijn en moet je allicht meer ijsblokjes toevoegen aan de maaltijd om voldoende collageen te hebben.


Foto Cathy Van de Moortele


Reacties