Chocolate chip pecan koekjes

 

Foto Cathy Van de Moortele

Krokant van buiten, mooi zacht van binnen: ik ben fan! Uit dit recept haal je 30 koekjes. Ik vries altijd een deel van de deegballetjes in, zodat ik makkelijk en snel verse koekjes kan bakken wanneer ik daar zin in heb. Je laat de koekjes 20 min ontdooien (in die tijd kan je de oven voorverwarmen) en je bakt ze af. Perfect toch?
Het roosteren van de pecannootjes zorgt voor extra smaak en de toevoeging van vanillebloem zorgt dan weer voor een zachte binnenkant.

Wat hebben we nodig:

  • 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 75 gr lichtbruine suiker
  • 1 ei
  • 200 gr patisseriebloem
  • 8 gr vanillebloem (om vanillepudding te maken)
  • 4 gr natriumbicarbonaat
  • 4 gr zout
  • 250 gr chocolate chips
  • 100 gr pecanstukjes, geroosterd in een droog pannetje en afgekoeld

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de boter in een mengkom en wrijf ze zacht met een silicone spatel.
  • Voeg de 2 soorten suiker toe en blijf met de spatel wrijven in de kom tot de boter de suiker helemaal opgenomen heeft en zalvig is.
  • Voeg het ei toe en meng goed.
  • Zeef de bloem, vanillebloem, het natriumcarbonaat en zout boven de kom en meng alles door elkaar met de spatel.
  • Meng de chocolate chips en nootjes goed onder het deeg. Blijf mengen met de spatel tot alles gelijkmatig verdeeld zit. Zo zullen alle koekjes voldoende chocolade en nootjes bevatten.
  • Weeg het deeg af en maak balletjes van 30 gr.
  • Leg de balletjes op een bakplaat met bakpapier. 
  • Zet de deegballetjes 1u in de koelkast om op te stijven. Zo krijg je gegarandeerd gelijkmatige koekjes.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Leg het aantal balletjes dat je wilt bakken, op een tweede bakplaat met bakpapier.
  • Bak de koekjes 20 - 22 min en laat ze daarna afkoelen op de bakplaat.

TIP:

Vries de balletjes in na het opstijven, op de bakplaat. Eens bevroren kan je ze in een diepvrieszakje bewaren en zo uithalen wat je nodig hebt.
Om makkelijk porties af te wegen: Zet een pot op je weegschaal en zet de weegschaal op 0. Doe het deeg in de weegschaal (je zou voor dit recept 900 gr moeten hebben). Haal 30 gr deeg uit de kom (de weegschaal toont nu 870 gr) met een lepel en ga zo verder tot al het deeg op is.

Reacties