Superzachte kaneelbroodjes

 

Foto Cathy Van de Moortele

Nadat we 10 jaar lang elk jaar naar Florida op verlof gingen, blijft de zin om terug te keren nog altijd aanwezig. Ik denk vaak terug aan de mooie tijden die we daar beleefden. Soms maak ik iets klaar, wat me doet denken aan Florida en soms denk ik aan Florida en is dat de aanleiding om iets klaar te maken. Vandaag was het dat laatste. Ik dacht aan het terrasje bij het appartement waar we verbleven, hoe we daar 's morgens ontbeten met de zon in ons gezicht. Zucht...

Wat hebben we nodig:

  • 20 gr verse gist
  • 240 gr volle melk, lauwwarm
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 2 eieren
  • 500 gr patisseriebloem
  • 5 gr zout
  • 75 gr boerenboter, op kamertemperatuur

  • 75 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 150 gr kaneelsuiker
  • extra boerenboter, op kamertemperatuur

  • 125 gr bloemsuiker
  • 20 gr water
  • pecannootjes, gebroken (optioneel)

Hoe gaan we te werk:

  • Breek de gist in de kom van de Kenwood en giet er de lauwwarme melk en de suiker bij.
  • Met een garde klop je alles los, tot de suiker opgelost is.
  • Meng de eieren door de melk.
  • Bevestig de K-klopper aan de Kenwood en voeg de bloem en het zout toe aan de kom.
  • Laat de Kenwood het deeg mengen tot het los komt van de kom. Dat kan even duren. Voeg geen extra bloem toe, het deeg is plakkerig.
  • Voeg de boter in deeltjes toe en laat het deeg de boter volledig opnemen.
  • Vet een kom lichtjes in en schep er het deeg in over. Het deeg is nog steeds behoorlijk plakkerig, maar voeg geen extra bloem toe.
  • Dek de kom af en laat het deeg zeker 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem. Keer de kom om en laat het deeg op je werkblad glijden.
  • Bestuif ook de bovenkant van het deeg lichtjes met bloem.
  • Vouw het deeg een paar keer over mekaar en dek af met een handdoek.
  • Laat het deeg 15 min rusten.
  • Zorg dat het deeg mooi los ligt op je werkblad. Bestuif met extra bloem als dat niet het geval is.
  • Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30x40 cm.
  • Besmeer het deeg met de zachte boter. Laat een rand van 2 cm vrij aan de lange kant bovenaan.
  • Strooi de kaneelsuiker over de boter.
  • Rol het deeg op, te beginnen aan de lange kant onderaan.
  • Zorg dat de naad van de rol onderaan ligt.
  • Met een mes maak je markeringen in de rol deeg, om de 4 cm, zodat je 12 kaneelbroodjes bekomt.
  • Vet een grote bakvorm (rond of rechthoekig, het is maar wat je zelf wilt) in met zachte boter.
  • Met een metalen deegsteker, steek je de broodjes los van de rol. Leg ze met enige tussenruimte in de vorm.
  • Dek af met plastic of met een handdoek.
  • Laat de broodjes nog zeker 35 min rijzen of tot ze in volume verdubbeld zijn.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 175°C.
  • Bak de broodjes 20 min of tot ze lichtgekleurd zijn. Hoe langer je ze bakt, hoe donkerder en harder de broodjes zullen zijn. Bak ze liever iets minder lang, zodat ze mooi zacht en fluffy zijn.
  • Verwarm de fondantsuiker door de bloemsuiker te mengen met het water op een zeer laag vuurtje. De fondantsuiker mag niet warmer worden dan lichaamstemperatuur, anders zal hij verbrokkelen tijdens het uitdrogen.
  • Haal de bakvorm uit de oven en zet hem op een taartrooster. Besmeer de broodjes onmiddellijk met wat zachte boter. Dit zal er voor zorgen dat ze niet gaan uitdrogen, maar mooi mals blijven.
  • Giet de nog warme fondantsuiker over de nog warme broodjes.
  • Strooi de pecannootjes over de fondantsuiker en laat de broodjes afkoelen.

TIP:

Kaneelsuiker: meng 150 gr donkerbruine suiker met een flinke eetlepel kaneel. Je kan ook gewone kristalsuiker gebruiken, maar de donkerbruine suiker geeft nog net dat extraatje.
Ik heb de helft van de broodjes gebakken en de andere helft na de 2e rijs ingevroren. Die zal ik de avond voordat we ze willen eten, in de koelkast laten ontdooien en op kamertemperatuur laten komen terwijl de oven opwarmt. 
Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, zodat de broodjes niet uitdrogen en hard worden. 
Bewaar de broodjes na het afkoelen in een plastic zak. Warm ze 30 sec op in de microgolf wanneer je ze wilt eten.
De fondantsuiker is optioneel. 

Reacties