Romige, luchtige roereieren
Foto Cathy Van de Moortele |
Of je ze nu eet als ontbijt, bij de lunch of als avondmaal: eieren zijn altijd lekker. We hebben ze dan ook altijd in huis en ik kan me geen leven voorstellen zonder eieren. We hebben momenteel nog 2 kippen achteraan in de tuin, die trouw elke dag hun ei leggen. Tussendoor koop ik nog wat extra eitjes van buitenlopers, gewoon omdat ze hier veelvuldig gebruikt worden.
Misschien vind je het onzin om een recept te maken over roereieren, maar geloof me vrij: deze eieren wil je niet missen.
Wat hebben we nodig:
- 5 eieren
- snuifje zout
- 75 gr volle room
- 1 eetlepel boerenboter
- peper van de molen
- verse bieslook, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Voor luchtige roereieren, halen we de mixer (kloppers of de draadklopper van de Kenwood) uit de kast. Dit zorgt ervoor dat het eiwit zo egaal mogelijk gemengd wordt met de dooiers, waardoor er geen eiwit meer te zien is in het eindresultaat.
- Klop de eieren dus los met het zout en voeg de room toe.
- Klop op tot een luchtige, zachtgele massa.
- In een grote antikleefpan laat je de boter smelten op medium warmte.
- Giet de geklopte eieren voorzichtig in de pan en zet de warmte meteen een stuk lager. Op die manier krijgen de eieren niet de kans om te kleuren of droog te worden.
- Wacht nu heel even, zodat de eieren de tijd krijgen om te stollen.
- Met een rubberen spatel duw je nu de eieren van de ene kant van de pan naar de andere. Wacht even en doe deze beweging dan nogmaals, maar dan vanuit een andere richting.
- Haal de pan van het vuur voor de eieren droog worden. Ze moeten nog mooi smeuïg zijn, want ze garen nog wat verder van het vuur af.
- Kruid met peper van de molen en verse bieslook.
TIP:
Probeer je eieren te halen bij mensen die zelf kippen houden die vrij buiten mogen lopen en zowel graan als keukenafval krijgen.
Reken 15 ml room per ei.
Een gemiddeld ei heeft een inhoud van 50 gr.
Reacties