Spaghetti met venkel & pancetta

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik was oorspronkelijk van plan om een pasta pomodoro te maken, daar ik nog enkele rijpe tomaten liggen had die dringend moesten verwerkt worden. Maar tijdens het maken van de verse pasta, kreeg ik plots heel andere inspiratie: ik had nog venkel gekocht en er lag nog pancetta in de koelkast. En zo kwam ik tot dit recept. Heb jij dat ook wel eens, dat je plannen helemaal omgegooid worden?

Wat hebben we nodig:

  • 1 klontje boter
  • 120 gr pancetta, in fijne reepjes gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1/2 venkel, schoongemaakt en zeer fijn gesneden (gebruik zeker ook de groene stelen)
  • enkele chilivlokjes
  • zout
  • 175 gr verse pasta
  • 50 ml witte wijn
  • 200 ml slagroom
  • verse platte peterselie, fijngesnipperd
  • 30 gr Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Laat een klontje boter smelten in een diepe hapjespan.
  • Voeg de pancetta toe en bak hem uit op een medium laag vuur.
  • Voeg de knoflook toe en laat die mee garen.
  • Doe de venkel in de pan en zet het vuur nu iets hoger. De venkel mag een beetje karamelliseren, dat geeft alleen maar meer smaak.
  • Kruid met chili en zout.
  • Ondertussen zet je een grote pan met ruim, gezouten water op het vuur en breng je die aan de kook.
  • Kook de pasta al dente.
  • Blus de pan met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken. Schraap alle bruine beetjes van de bodem.
  • Voeg de slagroom en de helft van de peterselie toe aan de venkel en laat die goed doorwarmen.
  • Giet een pollepel pastakookvocht bij de venkel en schep er de pasta door.
  • Voeg meer pastakookvocht toe indien nodig.
  • Neem de pan van het vuur, roer er de rest van de peterselie door en rasp er de Parmezaanse kaas over.
  • Roer nog eens door en verdeel je pastagerecht over 2 borden.

TIP:

Als je geluk hebt, dan heeft jouw venkel nog flink wat loof. Dat kan je gerust gebruiken ipv de platte peterselie.

Reacties