Snijboontjes met spek

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ben jij geneigd om elke week naar dezelfde groenten te grijpen, gewoon omdat je niet goed weet wat je anders kan klaar maken? Gaatje inspiratie niet verder dan tomaat, komkommer, sla en witlof? Geloof me, er zijn zoveel groenten op de markt en wanneer je seizoensgebonden kiest, krijg je steeds vaker groenten op je bord waar je zelf nooit aan zou denken. 
De snijbonen zijn top nu. Nog beter als je iemand kent die ze in zijn moestuin kweekt, zodat ze verser dan vers zijn. Verwerk je bonen zo snel mogelijk en laat ze niet verleppen. 
Vroeger sneed ik snijbonen diagonaal in zo fijn mogelijke reepjes. Ik was nooit tevreden met de kleur, ook al vond ik ze wel lekker. Snijbonen hoeven helemaal niet lang te garen, integendeel. Ben benieuwd of jij dit recept ook eens zal klaar maken.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
  • 75 gr spek, in hele fijne reepjes gesneden
  • 250 gr snijbonen, gewassen
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen
  • zout

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit het sjalotje glazig.
  • Voeg het spek toe en laat het op medium vuur bakken. Het spek hoeft niet knapperig te worden.
  • Ondertussen zet je een grote pot met 2l water op het vuur. Voeg 20 gr zout toe en roer zodat het zout oplost.
  • Snij de topjes van de bonen.
  • Met een dunschiller haal je aan beide zijden van de bonen, de draden weg.
  • Snij nu de bonen in de lengte door.
  • Snij elke boon nu in 3.
  • Voeg de bonen pas toe aan het water wanneer het heftig kookt.
  • Zorg dat het water snel weer begint te koken en zet de timer dan op 3 min.
  • Spoel de bonen onder koud, stromend water en breng ze daarna over in een kom met ijswater, zodat ze mooi knapperig en groen blijven.
  • Laat de bonen uitlekken en voeg ze toe aan de pan met sjalotjes en spek.
  • Schep om en warm kort door.
  • Kruid met peterselie, peper en zout en serveer.

TIP:

Ik eet deze boontjes zowel warm als koud.
Groenten die onder de grond groeien (zoals bv aardappelen), zet je op het vuur in koud water. Groenten die boven de grond groeien (zoals bv bonen), doe je in kokend water.

Reacties